Column: Verschil maken

De van oorsprong Syrische Manar Aburshaid (48) is ondernemer en sinds drie jaar statushouder in Nederland. Recent richtte hij Talent Status Recruitment op, een wervingsbureau speciaal voor nieuwkomers. Manar was vroeger werkzaam in het internationale familiebedrijf van zijn ouders en studeerde in de Verenigde Staten.

Steve Jobs, de zoon van een Syrische vluchteling, zei ooit: ‘Je werk zal een groot deel van je leven vullen, en de enige manier om écht tevreden te zijn, is door te doen wat jij denkt dat geweldig werk is.’ Jobs had gelijk. Ook ik heb een sterke hang naar werk. Werk geeft me elke dag inspiratie, voldoening en geluk. Ik nam de afgelopen 27 jaar nooit één dag vrij.

Als ik al ziek ben, dan gebeurt dat op de een of andere manier altijd in het weekend. In mijn werk ben ik van toegevoegde waarde, probeer ik elke dag een verschil te maken, zodat mijn eigen waarde en eigenwaarde mij en de mensen om me heen een betere toekomst bezorgen. Werk helpt mij, mijn vrouw en onze kinderen te integreren in ons nieuwe land. Drie jaar geleden begon ik op de dag van mijn aankomst met vrijwilligerswerk bij het COA. Daarna werkte ik bij Stichting Nieuw Thuis Rotterdam, een organisatie die Syrische families helpt te integreren in Nederland. In die tijd kwam ik erachter dat deze families het meest gebaat zijn bij hulp naar werk. Op het moment dat iemand in zijn eigen inkomen kan voorzien, gebeuren er namelijk positieve dingen. Door omgaan met nieuwe collega’s leer je de taal sneller maar ook de gebruiken en de cultuur.

‘Het zou mooi zijn als we anders naar onze nieuwkomers zouden gaan kijken’

Je krijgt een netwerk en wordt onderdeel van een team. Ook iemands zelfvertrouwen groeit. Ik richtte een wervingsbureau op speciaal voor nieuwkomers. Inmiddels hebben we een netwerk van meer dan 47.000 mensen. Allemaal getalenteerde, bekwame mannen en vrouwen die direct aan de slag willen. De meeste van hen slaagden de afgelopen jaren voor hun taalexamens, ze valideerden hun diploma’s, hebben een lange ervaring in hun vakgebied, zijn slim en bereid om te leren. Maar het meest essentiële lukt velen niet: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Steeds weer krijgen ze hetzelfde antwoord: ‘Je mist Nederlandse ervaring’. In een land waar diversiteit en inclusie zo hoog op de agenda’s staat, zouden we met nieuwkomers het tekort aan arbeidskrachten vrij eenvoudig kunnen aanpakken. Helaas zijn we zo ver nog niet. Zelfs met hulp van organisaties en bedrijven die verbinding maken tussen nieuwkomers en werkgevers, zijn veel werkgevers nog niet klaar om te investeren in mensen zonder ‘Nederlandse ervaring’.

Het zou mooi zijn als we ánders naar onze nieuwkomers gaan kijken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben de meeste nieuwkomers al een ‘vol’ leven gehad. In mijn thuisland Syrië, hadden we bijvoorbeeld geen uitkering. Het is daar bijna ongepast dat je thuis blijft, laat staan maanden of zelfs jaren achtereen niets doet. Zelfs nieuwkomers die in Amerika, Turkije, Libanon, Jordanië of Egypte wonen en die bij aankomst weinig of geen ondersteuning kregen, zijn snel geïntegreerd. Ze leerden de taal en werden financieel onafhankelijk. Hoe? Door in de eerste dagen na aankomst te gaan werken. Dankzij werk, leid ik een gelukkig leven. Ik ben er trots op dat ik nooit een uitkering heb hoeven aanvragen, dat ik belasting mag betalen en door werk snel de taal kon leren spreken. Dat gun ik ieder mens. Dus, beste werkgevers van Nederland; denken jullie bij vacatures ook eens aan de ongebruikte kwaliteit van de beroepsbevolking?

Lees meer artikels in ons nieuwe magazine WERK hier.