2023: mooie resultaten maar grotere ambities

“Vluchtelingen zijn professionals die toevallig ergens anders geboren zijn”, bij Refugee Talent Hub roepen we dit al tijden. Niet per se de boodschap die nu top of mind lijkt te zijn in Nederland. Althans – op het eerste gezicht. Als je beter kijkt (of in onze bubbel zit) lijkt het er juist op dat steeds meer mensen en organisaties dit zo zien. En dat is hoopgevend.

Impact om trots op te zijn

Dit jaar bereikten we de “1000e match”, oftewel duizend mensen die via Refugee Talent Hub een (stage of) baan vonden. Duizend banen: dat is een feestje waard, en dat hebben we dan ook gevierd. Met honderden nieuwkomers, werkgevers en andere betrokkenen vierden we de duizend levens die veranderd zijn, duizend keer een nieuw begin, duizend keer een nieuw perspectief, duizend keer eindelijk weer gezien worden voor wie je bent – namelijk die professional die toevallig ergens anders geboren is.

Daar komt bij: ruim 7000 medewerkers van werkgevers in ons netwerk hebben zich ingezet voor nieuwkomers. Als mentor, door trainingen te geven, door hun kennis en netwerk te delen. In totaal organiseerden wij de afgelopen jaren meer dan 600 activiteiten met ruim 50 werkgevers, waaraan ruim 8000 nieuwkomers deelnamen. En als we de focus terugbrengen naar 2023: we bereikten miljoenen mensen met onze boodschap via Refugee LinkUp, publiceerden rapporten, spraken in de media, ontvingen Karien van Gennip, minister van SZW, bij ons op kantoor. Door dit alles hebben we aantoonbaar bijgedragen aan het dichten van de kloof tussen vluchtelingen en werk.

Ik ben er razend trots op dat wij dit met ons team hebben kunnen realiseren. Een klein groepje mensen, die samen met 50 grote werkgevers een deuk in een pakje boter weten te slaan. Omdat we het belangrijk vinden en ervoor gaan. Dus duizend banen: dat is een mijlpaal en zeker het vieren waard.

Duizend mensen

En tegelijkertijd zegt het getal me niet zoveel. Want cijfers… Sami is niet nummer 361, hij is Sami – bouwkundig ingenieur bij Sweco, die zich weer in zijn kracht voelt staan. Samar is niet nummer 18, zij is Samar – software engineer bij Shell, die jaren aan de kant stond en nu weer meedoet. Ali is niet nummer 758, maar Ali – data analist bij Achmea, die de toekomst weer durft te omarmen.

En er is nog een reden om die duizend te benoemen en te vieren - en tegelijkertijd te bevragen. Want duizend mag dan klinken als veel, het is niet genoeg. Het is just not good enough. Want eind 2022 waren er volgens UNHCR 110.000 vluchtelingen in Nederland - en dat is exclusief Oekraïners. Meer dan de helft van de statushouders en Oekraïners heeft nog geen betaalde baan. In de huidige arbeidsmarkt is dat idioot. Een gemiste kans, op macro-economisch, bedrijfseconomisch, menselijk en maatschappelijk niveau.

De redenen hiervoor zijn bekend. Taal, het ontbreken van een professioneel netwerk. Processen, procedures en bedrijfsculturen die niet inclusief zijn. De beeldvorming rondom vluchtelingen in Nederland en de soms hopeloos stemmende asielprocedures. Ik sprak er onder andere over op ons publieksevenement in juni.

Groter, breder, hoger, meer…

Maar, we zien dus ook dat het kan. We vierden immers de duizend banen dit jaar. Het is niet eenvoudig, het is stroperig, het is twee stappen vooruit en eentje achteruit. Maar het kan. En dus kan het ook groter, breder, hoger, meer.

We kunnen dat natuurlijk niet alleen. Dat kan alleen met anderen, die onze droom delen: een Nederland waarin werkgevers de talenten van vluchtelingen zien en benutten, en vluchtelingen dus de juiste kansen krijgen op de arbeidsmarkt. En er zijn er velen die die droom delen, zo weten wij inmiddels.

Vandaar mijn oproep voor 2024 en verder: op naar de honderdduizend. Met iedereen die mee wil doen.

Maar nu eerst vakantie 😊. Fijne feestdagen!


P.S. Geïnteresseerd? Meer informatie over partner worden vind je hier.