Een geslaagd feestje!

Op vrijdag 17 november werd er een feestje gevierd in Den Bosch. Op het hoofdkantoor van Essent, om precies te zijn. Daar vierden wij dat Refugee Talent Hub in de afgelopen zes jaar ruim 1.000 professionals geholpen heeft bij het vinden van een baan of stage.

Deze bijzondere dag was ook mijn eerste werkdag voor Refugee Talent Hub. Met een kop koffie en een overheerlijke Bossche Bol in de hand ontmoette ik nieuwkomers die vol verwachting naar deze middag waren gekomen, hopend om misschien wel een potentiële werkgever te ontmoeten tijdens het aansluitende netwerkmoment.

De middag begon met een warm welkom van Resi Becker, CEO van Essent, die iedereen hartelijk ontving op het hoofdkantoor. We werden geraakt door Hord Wbi, Change Manager bij Rabobank. Hij nam ons mee in zijn verhaal en spoorde ons aan: “As one person or one company you might not be able to change the world, but you can start by changing the world of one person. Start the change, be the change.” Samira Belkaïd, Brand Builder bij Ben & Jerry’s, deelde het inspirerende verhaal achter het product Sunny Honey Home: een heerlijk roomijs gemaakt door ondernemers met een vluchtelingenachtergrond, waarvan de opbrengst gaat naar startende ondernemingen die door vluchtelingen worden geleid.

Op naar de 100.000

Terwijl alle aanwezigen het ijs mochten proeven, nam Wilma Roozenboom, directeur bij Refugee Talent Hub, het woord. Zij benadrukte de bijzondere mijlpaal van 1.000 succesvolle banen. Een reden om te vieren, maar ook om vooruit te kijken met nieuwe ambities.

“Duizend klinkt misschien als veel, maar het is niet genoeg," deelde Wilma. Volgens UNHCR waren er eind 2022 110.000 vluchtelingen in Nederland, exclusief Oekraïners. Meer dan de helft van de statushouders en Oekraïners heeft nog geen betaalde baan. "In de huidige arbeidsmarkt is dat absurd - een gemiste kans op macro-economisch, bedrijfseconomisch en menselijk vlak.”

“Daar zijn redenen voor, maar wij laten zien dat het ook anders kan. We staan hier immers 1.000 banen te vieren. Het is niet eenvoudig. Het is soms twee stappen vooruit en één achteruit. Maar het kan. En daar horen nieuwe ambities bij. Vandaar mijn oproep vandaag: op naar de 100.000.”

Workshops en netwerken

Na deze opening was het tijd om in actie te komen. Er werden namelijk allerlei workshops gehouden. Zo verzorgde Bunchmark de boeiende sessie ‘Personal Branding’ en Prowareness liet deelnemers werken aan hun netwerkvaardigheden tijdens de workshop ‘Unleash your potential’. Er werden workshops aangeboden voor nieuwkomers die werk zochten, voor nieuwkomers die al een baan hadden, en er was een sessie specifiek gericht op werkgevers.

Het hoogtepunt van de middag volgde daarna: een netwerkmoment waarbij diverse werkgevers aanwezig waren. De zojuist geleerde netwerkvaardigheden werden in de praktijk gebracht door met werkgevers in gesprek te gaan. De werkgevers gingen enthousiast het gesprek aan om nieuw talent te ontdekken en nieuwkomers verder op weg te helpen naar een baan die bij hen past.

Trots

Voor mij was deze dag een hele mooie ervaring. Ik sprak met enkele nieuwkomers die via Refugee Talent Hub een nieuwe uitdaging hebben gevonden en deze mijlpaal met ons wilden vieren. Ook ontmoette ik een aantal werkgevers die spraken over de positieve energie tijdens de workshops en gedurende de middag. En ik zag een enthousiast en toegewijd team, dat met veel plezier deze dag tot een groot succes maakte. Als dit geen goede eerste werkdag was, dan weet ik het ook niet meer!

Ik ben nu al trots om deel uit te maken van dit team. En ik kijk ernaar uit om samen nog meer professionals te helpen bij het vinden van een baan of stage. De ambitie moge duidelijk zijn: op naar de 100.000!

Hier word je warm van: bekijk de aftermovie

Lees meer over: Sunny Honey Home

Lees meer over: Hord Wbi

Aftermovie