• Praktijk

Een wereld van verschil

Diversiteit op de werkvloer is nog ver te zoeken. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders met een niet-westerse achtergrond nog altijd drie keer zo vaak werkloos zijn als mensen met een westerse achtergrond. Toch geeft merendeel van de werkgevers aan wel divers te wíllen zijn. Waarom is dat dan zo moeilijk?

Peter & Omar
Een verhaal vanuit een groot hart

Peter is teammanager bij Sweco. Hij staat wél aan het roer van een divers team. Zijn verhaal is absoluut geen verhaal van ‘kijk mij goed bezig zijn’. Nee. Peter heeft een groot hart en dat in combinatie met een flinke dosis nuchterheid maakt dat het hem lukt een divers team samen te stellen. Peter: “Een tijdje geleden leerde ik de Refugee Talent Hub kennen. Een programma dat statushouders helpt bij het vinden van werk. En zo leerde ik Omar kennen.”

De juiste hulp

Omar: “Mijn familie en ik komen uit Syrië. In 2012 vluchtte ik naar Egypte vanwege de oorlog. Daar haalde ik mijn diploma civiele techniek en twee masters. Daarna vertrok ik naar Nederland. Ik ging direct op zoek naar werk, maar dat lukte niet, ondanks mijn diploma’s. Mijn vluchtelingenstatus hielp niet mee. Ik solliciteerde ontelbare keren en overwoog zelfs om terug te gaan naar het Midden-Oosten. Maar de gemeente drong erop aan om toch in Nederland werk te zoeken. Desnoods iets waar ik mijn diploma niet voor nodig had, bijvoorbeeld in de logistiek. Ik wil graag werken, maar ik heb ook niet voor niets gestudeerd.”

Het is mooi om te zien dat Omar helemaal is opgenomen in het team

Dromen

“De Refugee Talent Hub was mijn laatste hoop. Ik solliciteerde, leerde Peter kennen en sindsdien werk ik bij Sweco. Peter is heel aardig, rustig en stelt mij op m’n gemak. Hij legt alles goed uit en we hebben dezelfde waarden. Daardoor kan ik mezelf zijn. Het klinkt nu heel mooi, maar de periode van solliciteren, gaf mij heel veel stress. Ik krijg een uitkering. Dat is genoeg om te leven, maar ik ben jong en heb nog meer dromen. Ik wil graag sporten, naar buiten gaan, met vrienden afspreken en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarnaast moet ik ook wennen aan de Nederlandse werkcultuur. In het Midden-Oosten moet je op je eerste dag gelijk aan het werk. Hier mocht ik eerst kennismaken met collega’s en me inlezen. Ook de relatie tussen collega’s is hier anders. Het is hier veel informeler en minder hiërarchisch. Dat vind ik heel fijn, omdat ik daardoor met het team goed kan praten over onze verschillende gewoontes en culturen.”

Voel je thuis

Peter: “Het is mooi om te zien dat Omar helemaal is opgenomen in het team, maar het team vond dat in het begin best eens lastig. Wat je je bij een divers team vooral moet realiseren, is dat je er energie in moet steken. Allereerst door open met elkaar bespreken hoe iedereen in elkaar zit en hoe je graag werkt. Bijvoorbeeld door even een kopje koffie met elkaar te drinken en het te hebben over thuis, vrienden en wat je naast werk bezighoudt. Daarnaast moet je goede afspraken met elkaar maken; je moet incalculeren dat er iemand in het team zit die er wat langer over kan doen. Of dat de taal soms een barrière is. En als het wat minder gaat, je dat minnetje voor lief neemt. Mijn team heeft daarin zelf een verantwoordelijkheid. Als iets een keer niet lukt, moeten ze niet direct naar mij kijken. Ik zeg altijd: als ik de baas moet spelen, gaat er iets niet goed. Ik faciliteer, ondersteun en help waar nodig, maar jullie moeten het doen. In ons team loopt dat inmiddels heel goed en daardoor voelt iedereen zich thuis.”

Een divers team maakt het verschil

“Ik ben echt heel blij met mensen zoals Omar. Het is een ontzettende doorzetter en zijn motivatie is heel goed. Het zou fantastisch zijn als meer managers voor een divers team durven gaan. Het helpt ons te zien wat er nog meer speelt in de wereld, dat onze manier van denken niet de enige is en dat levert uiteindelijk scherpere inhoud op. Ik kan me voorstellen dat je het als manager best spannend vindt om iemand met een andere afkomst aan te nemen. Maar bespreek dit met elkaar, dan doe je het samen. En als je het mij vraagt: gewoon doen. We wíllen divers zijn. Laten we het dan ook gewoon doen. Het is niet zo ingewikkeld. Begin bij één iemand aannemen. Ging dat goed? Dan neem je nog iemand aan. Zo creëren we teams met verschillende achtergronden en verschillende inzichten. En juist die inzichten hebben we nodig om het verschil te bieden richting onze klanten.”

Meer weten over werken bij Sweco?

Heb jij ook interesse in werken bij Sweco? Houd onze social media en nieuwsbrief dan extra goed in de gaten: op 4 oktober organiseren we een speeddate en op 1 november begint een nieuw mentorprogramma!