Ik wil een rolmodel zijn

Eén van onze kandidaten van o.a. het AWS re/Start-programma, Hafswa Namutebi, werd onlangs geïnterviewd door Patricia van Schie van Shell.

Als jonge moeder is het voor Hafswa Namutebi niet meer veilig in Uganda. Sinds 2019 woont ze in Nederland en voelt ze zich helemaal op haar plek in Zutphen. Deze jaren in Nederland hebben haar geleerd waar haar passie ligt. Ze vertrok als verpleegster, kreeg interesse in coderen en cloud management. En bereidt zich nu voor op een studie tot sociaal medewerker.

“Net als veel andere vluchtelingen heb ik eerst als vrijwilliger gewerkt. Ik hielp een aantal uren per dag in een verzorgingshuis. Zo leerde ik beetje bij beetje de taal.” Om een betaalde functie te vinden, meldt Hafswa zich aan bij Refugee Talent Hub.

Hafswa volgt een training bij Amazon Web Services (AWS). “Een zeer interessante tijd. In een aantal maanden leerde ik zo veel over een nieuw vakgebied: cloud computing. Toch ligt mijn passie hier niet.” Ze wil weer terug naar haar oude werkgebied. ”Ik weet hoe het is om je hier als vluchteling te settelen. Dat gaat met ups en downs. Na de zomer van 2023 start ik met een hbo-opleiding en daarna wil ik als sociaal werker in een vluchtelingencentrum aan de slag.”

Nederland is haar nieuwe thuis. Bij de geboorte van haar tweede kind - in Nederland - ontmoet ze een 60-jarige vrouw, die nu een dierbare vriendin is. Tijdens de bevalling spreekt deze verpleegkundige een aantal woorden Ugandees tegen Hafswa. “Deze vrouw had een jaar in Uganda gewerkt en daar de taal opgepikt. Haar woorden voelden op dat moment zo vertrouwd. Ik miste de steun van mijn familie, als alleenstaande moeder. Maar via haar heb ik nu een heel netwerk van vrienden opgebouwd.”

Ze wil voor andere vluchtelingen een voorbeeld zijn. “Na mijn studie wil ik mensen die nieuw in Nederland zijn, emotioneel steunen en hopelijk kan ik voor hen ook een rolmodel zijn. Je kunt hier de taal leren, een nieuw leven opbouwen en weer een carrière starten.”