Impact maken met het mentorprogramma

In samenwerking met Nationale Nederlanden heeft Refugee Talent Hub een mentorprogramma gefaciliteerd. Het mentorprogramma is onderdeel van Future Matters, een maatschappelijk programma van Nationale Nederlanden. Future Matters is een strategische belofte om bij te dragen aan een het welzijn van mensen en de planeet. Daniel Leu is een van de mentoren en werkzaam bij Nationale Nederlanden. Hij begeleidt Omar, een IT-talent met een vluchtelingenachtergrond.

In samenwerking met Nationale Nederlanden heeft Refugee Talent Hub een mentorprogramma gefaciliteerd. Het mentorprogramma is onderdeel van Future Matters, een maatschappelijk programma van Nationale Nederlanden. Future Matters is een strategische belofte om bij te dragen aan een het welzijn van mensen en de planeet. Daniel Leu is een van de mentoren en werkzaam bij Nationale Nederlanden. Hij begeleidt Omar, een IT-talent met een vluchtelingenachtergrond.

Daniel, mentor van Omar:

“Toen ik Omar leerde kennen, verbaasde het mij dat hij nog geen werk had gevonden. Hij is een voormalig leraar uit Syrië met veel kennis. Ik merkte meteen dat hij enorm leergierig is. Hij heeft zichzelf namelijk op eigen houtje Computer Science, Cloud, en Java aangeleerd.”

“Nadat we elkaar een aantal keer hadden gesproken, zag ik dat Omar vooral hulp nodig had met zichzelf goed in de markt zetten. Qua talent zat het namelijk wel goed. Ook kon hij wat ondersteuning gebruiken bij zijn organisatievaardigheden. Daarom besloten we om samen aan deze punten te gaan werken. Enthousiast bestelde ik direct een aantal van mijn favoriete boeken over software engineering zodat ik deze zo snel mogelijk aan Omar kon geven.” “Vervolgens begonnen we na te denken over een project waaraan we samen zouden kunnen werken. Omdat Omar erg geïnteresseerd was in Cloud-oplossingen en DevOps, zijn we ons hierop gaan richten. Een inspirerende zelfontplooiingstijd volgde.”

Solliciteren voor een baan

“Omar solliciteerde voor een functie bij een start-up/scale-up. Bij dit bedrijf waren ze op zoek naar een junior Cloud Engineer. Hij vroeg mij om wat tips voor zijn sollicitatie. Dit was het moment dat ons contact echt diepgang kreeg. Die week spraken we elkaar zelfs acht uur!”

We hebben uitgebreid gesproken over sollicitatieprocedures, hoe je mensen kan overtuigen om voor jou te kiezen en wat de do’s en don’ts zijn tijdens een sollicitatieproces. Omar bereidde zich tot in de puntjes voor. Door mijn betrokkenheid raakte ik zelf ook wat zenuwachtig voor het sollicitatieproces en wilde ik hem zo goed mogelijk ondersteunen.”

Het eerste sollicitatiegesprek

“De dag voor zijn grote gesprek hebben we elkaar nog even kort gesproken. Direct na zijn sollicitatie belde hij me op… hij was door naar de volgende ronde! We waren beiden in de wolken met dit nieuws en toen Omar mij vertelde dat hij het gevoel had dat ze hem erg mochten, wist ik dat het hem ging lukken! We besloten ons in onze volgende gesprekken nog meer te richten op de technische aspecten waarmee ervaring vereist was voor de baan waarop hij solliciteerde. Ook begonnen we te brainstormen over mogelijke opdrachten die hij kon verwachten in de volgende ronde. Leergierig en vol inspiratie vervolgden we onze gezamenlijke uitdaging.”

De ‘techronde’

“De techronde was de tweede ronde van de sollicitatieprocedure. Deze ronde bestond uit een assessment die meerdere uren duurde. Omar had een groot deel van de opdracht afgekregen en liet weten dat hij de opdracht erg leuk en leerzaam vond. En toen kwam daar weer de spanning.. was hij door naar de derde sollicitatieronde? Enkele dagen later kregen we reactie: Omar was door naar de derde én laatste ronde!” “Ik was he-le-maal overdonderd. Ik durfde bijna niet te geloven dat elke stap van ons plan tot nu toe precies liep zoals we gehoopt hadden. Wat een gave ervaring was dit.”

Onze ontmoeting en viering

“Omar nodigde mij bij hem thuis uit om onze overwinning te vieren onder het genot van een kopje thee en Syrische lekkernijen. Dit kon ik natuurlijk niet weigeren! Ik ontmoette voor het eerst zijn drie geweldige kinderen en zijn gastvrije vrouw.”

Het begin van een samenwerking

“In mei dat jaar startte Omar met zijn nieuwe baan en we werken nog altijd samen. Ik ben ervan overtuigd dat een baan krijgen en een baan behouden twee verschillende zaken zijn, daarom blijf ik contact houden met Omar. Zo kan ik hem helpen bij de uitdagingen die hij ervaart in zijn nieuwe rol. We spreken elkaar nog geregeld en we halen er beiden veel voldoening uit.”

“Ik ben enorm dankbaar dat Nationale Nederlanden en Refugee Talent Hub mij de mogelijkheid hebben gegeven om me te kunnen inzetten voor een mooiere maatschappij. Ik ben gemotiveerd om me blijvend in te zetten voor meer openheid, acceptatie en tolerantie in onze samenleving. Zo zie je maar, samenwerken om samen te kunnen werken is de basis van een florerende maatschappij.”