Kans op een mooie toekomst

Vluchtelingen die zich in Nederland vestigen staan te popelen om met hun vakmanschap aan de slag te gaan. In 2019 startte Achmea IT met een instroomtraject voor professionals met een vluchtelingachtergrond. Lees hier het verhaal van Ahmad Sukkari uit Syrië, die een contract aangeboden kreeg bij IT Security.

Ahmad vertrok uit Syrië in 2017 en woont inmiddels met zijn gezin in Amstelveen. “Nederland is goed voor ons, de veiligheid in Syrië is erg slecht. Ik heb mijn familie en alles daar achter gelaten. Dat is moeilijk, maar we hadden geen andere keus. Dus we bouwen ons leven nu hier op. Mijn kind groeit hier op, hij spreekt en schrijft Nederlands en bijna geen Arabisch. Daarom heb ik de Nederlandse nationaliteit aangevraagd en gelukkig ook gekregen!”

Instroomtraject voor vluchtelingen bij Achmea

Ahmad volgde een cursus Nederlands in Amsterdam toen hij een oproep las op LinkedIn voor het IT Security opleidingsprogramma van Achmea. Ahmad: “IT-security heeft veel mogelijkheden in de toekomst en biedt veel kansen. Daarom heb ik op de oproep gereageerd. Daarna werd ik door Achmea uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek in Apeldoorn. Best spannend, ik had nog niet voldoende ervaring met de Nederlandse cultuur en ik sprak ook nog niet goed Nederlands. Gelukkig had Achmea een vertaler geregeld. Na het gesprek heb ik gesolliciteerd en ongeveer 2 weken later volgde er een uitgebreide sollicitatiedag. Ik vond het moeilijk, maar het liep uiteindelijk goed af, gelukkig!”

Ahmad startte met het traject, dat 1 jaar duurt. “Ik moest van alles leren over security. Maar eerlijk gezegd, het was niet zo moeilijk. Ik heb in Syrië een opleiding en een baan gehad in de ICT, alleen niet in ICT-security. Ik mocht bij IT Security een cursus volgen om meer te leren. Daarnaast heb ik tijdens het werken ook meer Nederlands kunnen leren via mijn collega’s.” Werken en leren gaf een goed resultaat: Ahmad kreeg na afloop van het jaar een verlenging aangeboden, met de intentie dit om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd!

De verschillen

Ahmad: “Er is een groot verschil tussen de werkomgeving in Nederland en in mijn land. Ik vind het hier beter dan in Syrië. Daar moet je al goede werkervaringen hebben om een baan te krijgen en de eerste drie maanden moet je alles zelf uitzoeken en leren. Bij Achmea ging het heel anders, in de eerste week kreeg ik toegang tot een kennisportaal waar ik veel informatie kon vinden.”

Als je werkt in Syrië voor een bedrijf ben je direct verantwoordelijkheid voor je taak. Hier ligt de verantwoordelijkheid vaak bij de hele afdeling en niet alleen bij jezelf. Samenwerken is dus essentieel. Daar moest Ahmad aan wennen: “In mijn land kennen wij geen samenwerken, hier is het juist belangrijk. Bij Achmea kun je overleggen met collega’s en ook naar een oplossing vragen. Dat vond ik in het begin echt moeilijk, ook vanwege mijn Nederlandse taalniveau. Ik had wel een buddy die me hielp met alle vragen die ik had en ik kreeg gelukkig ook ondersteuning van mijn andere collega’s. Stap voor stap heb ik geleerd hoe IT Security werkt, hoe de cultuur in Nederland en bij Achmea in elkaar zit.”

De Nederlandse cultuur

“Toen we op kantoor waren, nog voor de corona situatie, gebruikte ik de pauzes om te praten over de Nederlandse cultuur, om het beter te begrijpen. De Nederlandse cultuur is heel moeilijk, zo anders! Elke dag liep ik een rondje met een collega om het erover te hebben. Als ik graag iets wilde doen, vroeg ik hoe zij daarover dachten. Andersom vroegen collega’s aan mij of ze het wel moesten zeggen als ik iets niet goed deed. Of het dan niet te veel voor me werd. Maar ik wilde dat juist wel, want ik wist veel nog niet en ik wilde alles begrijpen. Daardoor vind ik het op dit moment ook niet moeilijk meer.”

Nieuwkomerstraject

Ahmad: “Achmea werkt nu samen met de Refugee Talent Hub. Daar ben ik heel blij mee. Vluchtelingen zijn normale mensen, die net als ik graag willen werken. Wij hebben wel een klein probleem met taal en met cultuur, maar we hebben ook goede opleidingen gehad en kunnen werken in verschillende omgevingen. Wij willen graag de kans krijgen op een goede toekomst. Bij het volgende traject met vluchtelingen help ik graag mee!”