Kick-off mentorprogramma gaf direct energie!

Sinds 2019 werken EY en de Refugee Talent Hub samen om de kloof tussen werkgevers en werkzoekenden met een vluchtelingenachtergrond te dichten. In januari 2022 ging het tweede mentorprogramma van start met een enthousiaste kick-off. In een interactieve sessie worden de deelnemers (zowel mentors als mentees) meegenomen, geïnformeerd en getraind.

Sinds 2019 werken EY en de Refugee Talent Hub samen om de kloof tussen werkgevers en werkzoekenden met een vluchtelingenachtergrond te dichten. In januari 2022 ging het tweede mentorprogramma van start met een enthousiaste kick-off. In een interactieve sessie worden de deelnemers (zowel mentors als mentees) meegenomen, geïnformeerd en getraind.

Bijdragen aan de toekomst

Dat EY het mentorprogramma belangrijk vindt, blijkt direct uit de introductie van Menno Bonninga (Partner bij EY): “EY’s purpose is building a better working world”. En hoe kun je dit beter doen dan door nieuwe talenten te ondersteunen en daarmee bij te dragen aan de toekomst? EY ondersteunt klanten op gebieden zoals klimaatverandering, ESG reporting (Environmental, Social and Governance, red.), en financiële en sociale inclusie. Het Professional Excellence Program, waarbij EY talent ontwikkelt voor de toekomst, sluit daar perfect bij aan. Het biedt kansen om mensen, culturen en netwerken met elkaar te verbinden. “Wij willen een enabler zijn.”

Na deze introductie gaan alle deelnemers aan de slag met een paar vragen in Mentimeter. Enthousiaste reacties op vragen zoals ‘waar kijk je het meeste naar uit’ en ‘wat hoop je dat het mentorprogramma jou brengt’ stromen binnen. Zowel de mentees als de mentors voelen zich gemotiveerd, vinden het best spannend maar ook heel leuk, kijken ernaar uit om ervaringen te vergelijken en verwachten dat het verrijkend zal zijn. En waar de mentees ernaar uitkijken meer te leren over de Nederlandse arbeidsmarkt en hun netwerk uit te breiden, zijn de mentors eensgezind over hoe fijn het zal zijn om iemand anders verder te brengen. Maar ook om zélf juist van de mentees te leren en daardoor te groeien; bijvoorbeeld door meer te leren over andere culturen en door coachingsvaardigheden te ontwikkelen.

Eén van de deelnemers verwoordt het als volgt: “Really amazing to be able to do something that’s not for profit but for the community. We’re all busy but it’s so great that EY is giving us the chance to do this and do some good.” Zo zie je maar – bij een mentorprogramma snijdt het mes aan meerdere kanten.

Tastbaar

Een mooie intro - maar hoe werkt zo’n programma nou concreet? De nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de deelnemers was zelfs digitaal voelbaar. Extra waardevol was het dat nieuwkomer Adem Gökalp en zijn mentor Robert Jan Opschoor (Lead Architect bij Nationale Nederlanden) te gast waren en de deelnemers meenamen in hun ervaring.

Mentee Adem: “Don’t stop chasing your goals!”

Adem kwam via de Azure Academy van de Refugee Talent Hub terecht bij Robert Jan. Beiden technisch onderlegd en breed geïnteresseerd. En allebei zochten ze de verbinding met elkaar.

Adem geeft direct de waarde aan van trainingen en certificaten behalen in Nederland: “We hebben allemaal ervaring in ons vorige leven, maar het is lastig om die ervaring te vertalen naar de Nederlandse arbeidsmarkt. En mensen willen graag zien hoe gemotiveerd je bent.” De Azure Academy én Robert Jan hebben mij daarbij geholpen.” Intussen is Adem, na een stage van drie maanden, in dienst bij EY. Zijn belangrijkste tips? “Schaam je niet voor je (vluchtelingen)achtergrond, er is écht een warm welkom en laten we allemaal over de grenzen van culturen en talen heen proberen te kijken. En: don’t stop chasing your goals!”

Basel Ghrewati (Accountmanager bij de Refugee Talent Hub) voegt vanuit zijn ervaring toe: “Een vluchtelingenachtergrond betekent niet dat je zielig bent. Je hebt veel toe te voegen aan de Nederlandse maatschappij met jouw eigen unieke ervaring en vaardigheden. Kijk naar jezelf als iemand die waarde toevoegt aan de maatschappij.”

Mentor Robert Jan: “Leer van elkaar”

Als manager had Robert Jan wel eerder collega’s gecoacht, maar nog niet eerder een nieuwkomer. Ook hij vond het best spannend, “want je weet niet wat je kunt verwachten. Maar dat is OK! En met de andere mentors bij NN vormden we een groepje om ervaringen en tips uit te wisselen.” Door goed te luisteren en Adem te leren kennen, kwam Robert Jan op ideeën die aansloten bij de behoefte die Adem had. Zo hielp Robert Jan met zijn CV, een elevator pitch en voorbereidingen op sollicitatiegesprekken.Zijn drijfveer? “We hebben allemaal een verplichting om een steentje bij te dragen aan de maatschappij, en dat doen we niet persé in ons werk. Dus dan is het mooi om dat op deze manier vorm te kunnen geven.”

Tips voor nieuwe mentors

Eén van de nieuwe mentors bij EY stelt de vraag of Robert Jan tips heeft voor andere nieuwe mentors. Die heeft hij wel:

● Stel je netwerk beschikbaar

● Werk veel samen

● Doe een korte wekelijkse check-in met elkaar

● Probeer iemands vaardigheden te begrijpen

● Wees je ook bewust van je eigen cultural bias

● Sta open om zelf ook veel te leren

● En last but not least: geniet ervan!

Hoe kijkt hij terug op het mentortraject met Adem? “Ontzettend waardevol”, aldus Robert Jan. “We hebben veel van elkaar geleerd, ook over elkaars cultuur! En ondertussen zijn we echt bevriend.”