Mouayad volgt een werkervaringstraject bij Signify

Signify, voorheen bekend onder naam Philips lighting company, is een producent van lichtbronnen van Nederlandse bodem. Al ruim een jaar bieden ze middels hun werkgelegenheidsprogramma (WGP) mogelijkheden voor vluchtelingen in samenwerking met Refugee Talent Hub.

Dit is zijn verhaal

Signify, voorheen bekend onder naam Philips lighting company, is een producent van lichtbronnen van Nederlandse bodem. Al ruim een jaar bieden ze middels hun werkgelegenheidsprogramma (WGP) mogelijkheden voor vluchtelingen in samenwerking met Refugee Talent Hub.

Met dit programma hebben vluchtelingen de kans om werkervaring op te doen. Gedurende een jaar lopen ze mee met een afdeling die past bij hun talenten en ervaringen. Er komen regelmatig plekken vrij op meerdere afdelingen binnen Signify. Voor iedere plek wordt in overleg gekeken of er een kandidaat met passend profiel bij de Refugee Talent Hub bekend is, en of hij/zij interesse heeft in de betreffende rol bij Signify. Zo hebben de nieuwkomers uiteindelijk meer kansen op een passende baan.

Mouayad volgt momenteel zo’n werkervaringstraject. Hij is van origine Palestijn maar is als vluchteling geboren in Syrië. Hij heeft twee dochters en is getrouwd. In Syrië werkte hij als county manager voor Adidas en Reebok en daarvoor werkte hij in Dubai als storemanager bij Lacoste tot hij moest vluchten naar Nederland. Lange tijd had Mouayad veel moeite met het vinden van een baan hier. Hij is al 5 jaar in Nederland maar veel werkgevers behandelden hem anders en wilde hem niet aannemen. Tijdens het interview wordt hij emotioneel als hij eraan terugdenkt. Het was een zware tijd voor hem en dat is te zien. Mouayad vertelt dat hij begon als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland. Hij wilde nieuwkomers ondersteunen bij hun inburgeringsproces. Na veel banen in de postsector wilde hij zijn eigen taxibedrijf opstarten. Totdat de corona pandemie roet in het eten gooide. Via Refugee Talent Hub had Mouayad zich aangemeld voor het WGP. Na een maand krijgt hij bericht... Hij mocht meelopen bij de sales afdeling van Signify.

Dankbaar en enthousiast startte hij zijn traject. Hier kan hij zijn passie voor marketing en sales eindelijk weer oppakken.

“Mijn ontvangst bij Signify was warm en professioneel. Ik moest veel gesprekken afleggen met hoogstaande mensen van het bedrijf. Ik werd telkens door iedereen serieus genomen en dat creëerde een wederzijds gevoel van respect. Signify is een internationaal bedrijf met veel waardering voor zijn werknemers. ‘Ze vroegen niet ‘waar kom je vandaan’ maar ‘wat is je ervaring’ en als ik om hulp vroeg gaven ze dat gelijk.”

Mouayad’s baas ondersteunt hem waar hij kan. Hij weet dat Mouayad ervaring heeft met zowel marketing als sales dus hij nodigt hem uit voor alle vergaderingen hierover, ook als deze buiten Mouayad’s normale werkzaamheden vallen. Mouayad werkt nu sinds april 2021 voor Signify en heeft het erg naar zijn zin.

Trots en extra gemotiveerd om zoveel mogelijk te leren door alle steun die hij nu ontvangt vervolgt hij zijn weg. Hij is hoopvol over de toekomst en dat is mede dankzij de werkervaring die hij op mag doen bij Signify.

Interviewster @Anne-Marij Lock