Uit de schaduw

PepsiCo en Refugee Talent Hub werken sinds begin 2022 samen. Hoog tijd om bij te praten met Hanneke van Aert, Senior HR Director, en Ömer Mesekoparan, HR Talent Coördinator.

“Bij Refugee Talent Hub spreken jullie altijd over de kracht van de persoonlijke ontmoeting,” vertelt Hanneke. “Wij zijn hét voorbeeld: Ömer, een paar collega’s en ik zaten naast elkaar tijdens het Statushouders en Werk event in Amsterdam eind juni. We raakten aan de praat en er was al snel een klik. En nu werkt Ömer in ons team!”

De waarde van werk

Ömer komt oorspronkelijk uit Turkije en kwam met zijn gezin in de zomer van 2018 aan in Nederland. In Turkije was hij geschiedenisleraar, en later HR-medewerker bij de overheid. Zijn vrouw werkte als griffier. “We hadden een druk en fijn gezinsleven met twee jonge dochters. Van het ene op het andere moment veranderde alles door de coup en moesten we vluchten. Dat was heel heftig.”

“Na een jaar in vijf verschillende AZC’s hadden we een plek. We kregen een fijn huis, een uitkering – we wilden zo snel mogelijk iets terug doen voor Nederland en de Nederlanders. Dus zodra we konden en mochten, leerden we de taal en gingen we op zoek naar werk.”

Inmiddels werkt zijn vrouw als programmeur in de IT en is Ömer aan de slag bij PepsiCo. De waarde van werk is overduidelijk voor Ömer: “Werk is een waardige wijze om je leven weer op te bouwen. En om je een waardig mens te voelen; na al die jaren voel ik dat ik er weer ben. Het was bijvoorbeeld heel moeilijk om eerst geen antwoord te hebben, als onze dochters vroegen wat voor werk wij deden. Nu zijn we weer een goed voorbeeld voor ze.” “Wij krijgen energie van volle dagen; dat voelen we nu weer terugkomen. Het is zo fijn om weer vanuit werk naar huis te gaan en ’s avonds weer wat te kunnen vertellen aan tafel. Ik maak wat mee, ik leer dingen! En nu moet ik soms oppas regelen, wat een fijn probleem om te hebben!”

Een persoonlijke overtuiging

Hanneke’s persoonlijke overtuiging dat we niet alleen voor onszelf op de wereld zijn, was de start van de samenwerking tussen PepsiCo en Refugee Talent Hub. “Als HR team hebben we het ingebracht in de organisatie, maar we hoefden er niet aan te trekken: het was heel tof om te zien hoe er meteen op gereageerd werd vanuit de business. Inmiddels wordt het gedragen door de hele organisatie. Zo pakte bijvoorbeeld eerst een IT-collega de lead, en nu iemand uit het Europese Data & Analytics team. En vanuit onze medewerkers is er veel interesse om mentor te worden. Ik geloof er dan ook heilig in dat zoiets niet van één persoon moet afhangen, maar op natuurlijke manier geadopteerd moet worden door de organisatie. Anders bloedt het snel dood.”

Begin klein

Hanneke is ervan overtuigd dat organisaties een maatschappelijke verplichting hebben. “We hebben het hier over mensen die, met het juiste opstapje, uit hun schaduw kunnen stappen. Dan kunnen ze hun talent weer benutten, zoals ieder ander. Ze hebben ontzettend veel bij te dragen aan onze organisatie en aan de maatschappij.”

“Maar denk niet meteen dat je morgen honderd mensen met een vluchtelingachtergrond in dienst moet nemen om een verschil te maken: begin klein en bouw het rustig uit. Dan leer je gaandeweg en creëer je draagvlak binnen de organisatie. En zoek een partner zoals Refugee Talent Hub, die meedenkt en die organisaties hierin goed begeleidt. Cruciaal voor succes.”

Cultuurverschil

“Natuurlijk moet je wel een ander soort inwerkperiode incalculeren, dus buiten je geijkte processen durven te denken. Want organisaties denken toch nog steeds vaak vanuit de westerse bubbel. Het is een balans zoeken tussen de juiste (extra) ondersteuning bieden en tegelijkertijd deze groep mensen niet als goed doel zien. En de bonus? Dat is de toegevoegde waarde die intercultureel samenwerken oplevert voor onze andere collega’s!”

Omer voegt toe: “Die balans voel ik ook: ik mag leren, krijg extra ondersteuning, maar word ook gewoon gezien als professional. En ik leer elke dag nog heel veel. Nieuwe woorden in het Nederlands bijvoorbeeld. En de werkcultuur is best wennen: hier moet ik proactief zijn, niet afwachten en uit mezelf een meeting voorbereiden of inplannen. En de hiërarchie is hier zo anders: managers en medewerkers lunchen allemaal samen en iedereen geeft elkaar feedback.”

Dromen

Hanneke durft te dromen. “Bij PepsiCo zie ik voor me dat we over een paar jaar op diverse plekken binnen de organisatie – operators in de fabriek, mid-career professionals en internships op het hoofdkantoor – duurzaam nieuwe talenten hebben aangenomen. En dat zij met hun achtergrond een inclusienetwerk gestart zijn, waarmee we kunnen laten zien aan de rest van PepsiCo en aan de wereld: dit kan dus!”

“En idealiter,” voegt ze lachend toe, “hebben we Refugee Talent Hub dan helemaal niet meer nodig. Zijn we jullie ontgroeid! Omdat we dan voldoende kennis hebben opgebouwd en zelf alles op orde hebben om DEI, met betrekking tot professionals met een vluchtelingenachtergrond, vorm te geven.”