Van idee naar resultaat

Van diverse kanten kregen we reacties en ervaringen te horen over hoe verschillende mensen de campagne Refugee LinkUp hebben ervaren. Hoog tijd voor een terugblik vanuit het team achter de campagne - de briljante en gedreven mensen van onze fijne partner 180 Amsterdam. Marie Vermeulen, accountmanager en spin-in-‘t-web voor deze campagne, vroeg een aantal van haar collega’s om hun ervaringen met haar te delen. Samen blikken ze terug.

“Samen met het team van Refugee Talent Hub gingen we op zoek naar een manier om bewustwording te creëren voor dit maatschappelijke probleem (het feit dat mensen met een vluchtelingenachtergrond, in hun zoektocht naar werk in Nederland, geremd worden doordat ze een beperkt relevant professioneel netwerk hebben). Dat was een hele mooie uitdaging,” vertelt Marie.

De mensen achter de statistieken

“Nadat we het idee uitgewerkt hadden en alle voorbereidingen achter de rug hadden, begon het pas echt,” vervolgt Didi. “Wat mij het meest zal bijblijven is de dag dat wij eindelijk de fotoshoot hadden, en de statushouders mochten ontmoeten. De mensen achter de statistieken. Het besef dat er zoveel getalenteerde mensen, met ongelooflijke wilskracht, en onuitputtelijke moed, toch moeite hebben om een baan te vinden vanwege het gebrek aan een netwerk, versterkte mijn geloof in het Refugee LinkUp idee des te meer.”

Iris knikt en geeft aan: “Een campagne die zich richt op changing the narrative rond dat maatschappelijke imago van 'hulpbehoevende vluchtelingen' en wil laten zien dat mensen met een vluchtelingenachtergrond evenwaardige en getalenteerde werknemers zijn, en dat werkgevers hen als zodanig moeten beschouwen, is zo belangrijk en empowering. Het was geweldig om aan zo’n initiatief te kunnen bijdragen.”

“Het resultaat heeft ons idee echt overstegen”

Ersem en Dyon – twee van de grondleggers van het idee van de campagne: “Goede ideeën hebben we allemaal, maar betekenisvolle resultaten behalen met zo’n idee, is een heel ander verhaal. En met resultaten bedoelen we een statushouder die nét zo krachtig voor een foto durft te poseren als een CEO, of de aanleg van talloze nieuwe netwerken en diepe onvoorziene connecties. Wanneer likes en shares écht een bijdrage gaan leveren. Ja, dat is waar voor ons het resultaat ons idee volledig overstijgt.”

Bob is het hier volledig mee eens en voegt toe: “Hoe een intermenselijk idee in zo’n korte tijd zoveel teweeg kan brengen is erg mooi om te zien. Het laat ook zien dat dit soort belangrijke zaken onder de aandacht brengen met creativiteit echt een verschil kan maken.”

“Als reclamemaker kun je je soms afvragen wat je bijdraagt aan de wereld,” zegt Paul. “Projecten als Refugee LinkUp maken dat in één klap weer heel erg duidelijk. Ik ben trots op het team en de manier waarop dit door de buitenwereld opgepikt werd. En heel blij voor de statushouders die we hebben kunnen helpen. Dat er nu duo’s zijn die het idee overnemen vind ik echt briljant.” Marie knikt instemmend: “De kers op de taart!”

Positieve maatschappelijke impact

“We zijn trots dat we hebben kunnen bijdragen aan een initiatief met zoveel positieve maatschappelijke impact,” vertellen Pluk en Žan. “Indrukwekkend om de inspirerende verhalen te horen van mensen die zoveel obstakels hebben moeten overwinnen om hun leven in een nieuwe wereld te vervolgen.” Josephine voegt toe: “Dit was mijn eerste campagne, en meteen kon ik voelen wat een impact je kunt maken met een goed uitgevoerd initiatief. Het was super inspirerend om de resultaten te zien!”

Laat je inspireren (of haal herinneringen op): bekijk nu de aftermovie!