Ontmoet: Jan Dirk van der Brug – Fotograaf des Vaderlands

De Refugee Talent Hub, NRC Handelsblad, OBA en Humanity House organiseren een fotowedstrijd met als thema Talent. Jan Dirk van der Burg is Fotograaf des Vaderlands en één van de juryleden. Waarop gaat hij letten?

Fotograaf des Vaderlands

De Fotograaf des Vaderlands is een ambassadeur voor de fotografie. Het is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Stichting Fotoweek en FOAM in Amsterdam, om mensen bewuster naar fotografie te laten kijken. Jaarlijks kiezen zij een nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Dit jaar is dat Jan Dirk van der Burg.

“Ik ben fotograaf geworden in 2005, dus ik heb inmiddels duizenden foto’s gemaakt. Toen ik gevraagd werd of ik Fotograaf des Vaderlands wilde worden, greep ik mijn kans en zei meteen ja.” Van der Burg (1978) studeerde in 2004 af met een serie over kantoorcultuur. Hij maakte in 2011 furore met het fotoboek Olifantenpaadjes, over mensen die zich niet laten dwingen in de openbare ruimte, hoe ingericht ook. Jan Dirk van der Burg: “Ik wilde fotograaf worden om de wonderlijke gedragingen van de mens in beeld te brengen.”

 

Jurylid fotowedstrijd

Jan Dirk van der Burg is jurylid voor de fotowedstrijd van de Refugee Talent Hub, NRC Handelsblad, OBA en Humanity House. Het onderwerp van deze wedstrijd is Talent. Dat blijkt een begrip dat voor iedereen iets anders betekent. Je kunt talent zien in mensen, uiteraard. Maar ook in de natuur, gebouwen, landschappen. De inzendingen die tot dusver zijn binnengekomen zijn heel divers. Jan Dirk van der Burg: “Ik vind deze fotowedstrijd een heel mooi initiatief.” Lachend: “En gelukkig hoef ik deze keer niet zelf foto’s maken.”

 

Bijzondere kijk

Voor de fotografen die dit weekend nog hun foto’s gaan insturen: waarop gaat dit jurylid letten? Jan Dirk van der Burg: “Ik ga vooral op het onderwerp letten. Ik wil een beeld zien van iets dat niet als onderwerp voor de hand ligt, maar waarvan toch goede foto’s zijn gemaakt. Geen clichés zien of zaken die heel veel andere fotografen al hebben gedaan. Ik ben op zoek naar een bijzondere kijk op de wereld.

Daarbij vind ik het belangrijk dat de deelnemers aan de fotowedstrijd hun eigen omgeving in beeld brengen en hun dagelijks ervaringen laten zien, op een originele manier. Ik ga kijken naar originaliteit en de boodschap in de foto’s – een foto die mij iets nieuws vertelt is voor mij een winnend.

En let op licht! Mooi licht maakt het verschil.”

 

De deadline voor de fotowedstrijd is aanstaande maandag 26 november. Hier lees je meer over de voorwaarden.