Lancering ‘Vluchtelingen en werk: een praktische gids voor werkgevers’

Op 2 oktober lanceerde de Refugee Talent Hub en Tent Partnerships For Refugees samen ‘Vluchtelingen en werk, een praktische gids voor werkgevers’. Auteur Romée van den Ende presenteerde de gids, waarna werkgevers en werknemers met een vluchtelingachtergrond met elkaar in gesprek gingen over de eigen ervaringen.

Op 2 oktober werd ‘Vluchtelingen en werk: een praktische gids voor werkgevers’ gelanceerd op het kantoor van Accenture Interactive. De avond werd afgetrapt met een introductie van de Refugee Talent Hub en Tent Partnerships For Refugees. Hierna kwam Romée aan het woord, waar ze met veel passie over haar werk van de afgelopen maanden vertelde.  Onder begeleiding van de Refugee Talent Hub en Tent Partnership for Refugees schreef zij een gids vol praktische tips voor werkgevers. Feiten en cijfers, wet & regelgeving, bedrijfskundige redenen om te werken met vluchtelingen, factoren waar rekening mee gehouden met worden bij werving, selectie en behoud: het komt allemaal aan bod in de gids. Ook praktijkvoorbeelden en verhalen staan erin.

Na de presentatie van de gids werd het onderwerp nabesproken door een panel van zowel werkgevers als werknemers. Er was ruimte voor discussie en er werden veel vragen gesteld vanuit de zaal. Jenny Hoevenagel vertelt waarom Accenture veel energie steekt in het werken met vluchtelingen: “Het zijn talenten, die we graag binnenhalen. Bovendien is het werken met vluchtelingen voor medewerkers van Accenture erg motiverend.” Nazha Rustom van ABN Amro benadrukt het belang van begeleiding: “Er is een culturele gap tussen vluchtelingen en werkgevers. Als werkgever moet je willen investeren in begeleiding, om dit gat te overbruggen.” Hiba Traifeh vond een baan bij Achmea na een Meet & Greet van de Refugee Talent Hub: “Solliciteren via LinkedIn is lastig als je een vluchtelingachtergrond hebt en je Nederlands niet perfect is. Netwerken is belangrijker en werkt beter. Mensen leren kennen. En vraag wat je wilt vragen, je moet vooral durven!” Jamshid beaamt: “Het gaat om netwerken in Nederland.”

Op het einde van de avond werd in ieder geval deze belangrijkste tip in de praktijk gebracht tijdens een netwerkborrel. 

De gids is hier te downloaden.