Ontmoet: Azza Alragab

De Refugee Talent Hub interviewt regelmatig zowel vluchtelingtalenten als partners. Vandaag kreeg ik de kans om koffie te drinken met Azza Alragab van Homs in Syrië. Azza kwam rond Kerstmis 2016 naar Nederland, ze is hier al bijna twee jaar en loopt momenteel stage bij Arcadis.

Enthousiast vanaf de allereerste dag

Toen Azza aankwam in Nederland, was ze benieuwd wat haar diploma in Nederland waard was, zodat ze een plan voor zichzelf kan opstellen. Tot haar verbazing werd haar verteld dat haar diploma gelijkstaat aan een HBO Bachelor in Geotechnische Civiele Techniek. Haar casemanager liet haar weten dat ze niet verder hoefde te studeren en direct aan het werk mocht.

Vrij snel hierna ontmoette ze een Nederlandse filmmaker, die geïnteresseerd was in Azza’s ervaringen en besloot een korte documentaire te maken over een aantal vluchtelingen, waaronder Azza. Dit hielp haar om zich in de kijk te spelen bij de gemeente, die zich inspande om haar te ondersteunen om snel een baan voor haar te vinden.

“Ik kon mijn capaciteiten bewijzen”.

Dat lukte – maar Azza weigerde de baan aan te nemen. Ze wilde in ieder geval eerst de Nederlandse taal leren en pas daarna aan de slag gaan. Azza zei: “Dit was een riskante belissing, maar pakte gelukkig goed uit. Ik heb aan de gemeente verteld dat ze me wat tijd moesten geven om de taal te leren. Binnen een periode van vijf maanden heb ik de A1- en A2-niveaus en de inburgeringscursus Nederlands behaald. Toen ik het A2-niveau had afgerond, heb ik de gemeente direct laten weten dat ik klaar was om te werken. Ik had mijn capaciteiten bewezen. Gelukkig had mijn jobhunter van de gemeente ook de documentaire gezien waarin ik figureerde, en zag hij mijn enthousiasme. Hij is direct op zoek gegaan naar een kans voor mij. Zo ben ik in Arcadis terechtgekomen en ondanks al mijn verantwoordelijkheden thuis en voor mijn kinderen, was dit een kans die ik niet kon en wilde weigeren.”

“Onbekende programma’s”

“In juli ben ik begonnen met de stage begonnen en deze zal in december eindigen. Een dergelijke stage is erg nuttig, omdat ik de Nederlandse manier van werken moet leren. Als Geotechnisch Ingenieur uit Syrië gebruikten we vroeger andere programma’s en software dan wat ze hier in Nederland gebruiken. In het begin was dit moeilijk voor mij, ik had geen kennis van hoe die programma’s functioneerden. Maar ik zag dit als weer een uitdaging die ik moest overwinnen en begon zelf te leren hoe ik die onbekende programma’s moest gebruiken.”

“Ieders ervaring is persoonlijk”.

“Ik ben dol op organisaties die de ogen van mensen openen en licht werpen op de beschikbare kansen en mogelijkheden – zoals de Refugee Talent Hub. Als dergelijke organisaties niet bestonden, dan zouden wij vluchtelingen alleen maar elkaars mond-tot-mondreclame hebben en die is niet altijd nuttig, omdat iedereen vanuit zijn eigen standpunt en ervaring spreekt en elke individuele ervaring persoonlijk is. Zonder organisaties zoals de Refugee Talent Hub zou veel betrouwbare niet-biased informatie buiten bereik zijn voor ons.”

“Jij bent de auteur van je eigen toekomst.”

Welke tips zou je andere vluchtelingen geven? “Zoals gezegd: iedereen ervaart de dingen anders, dus mijn advies aan mensen zou zijn om niet volledig te vertrouwen op wat andere mensen tegen je zeggen. Jij bent de auteur van je eigen toekomst en je moet hard werken om je dromen te bereiken. Ik zou nieuwkomers aanraden niet zomaar werk aan te grijpen wat ze niet per se leuk vinden, alleen om iets te doen te hebben. Iets doen wat niet uit je hart komt is moeilijk. Neem je tijd om wat je interesseert te vinden en je zult slagen”.

De komende maand rondt Azza haar stage bij Arcadis. Ze hoopt op een contract. Lees (en bekijk) meer over Azza en haar ervaringen hier.