Ontmoet: Petra van der Vlugt

De Refugee Talent Hub interviewt regelmatig partners en vluchtelingtalenten. Onlangs kreeg ik de kans om een kop koffie te drinken met Petra van der Vlugt van de Nationale Werkbezoek Dag.

Wat is de Nationale Werkbezoek Dag?

Met de Nationale Werkbezoekdag worden deuren geopend zodat nieuwsgierige werkzoekenden binnen kunnen kijken bij bedrijven. Werkzoekenden kunnen hierdoor op een positieve manier contacten leggen en informatieve gesprekken voeren. “Vorig jaar was een groot succes, we hadden zo’n 100 bedrijven uit diverse branches, door het evenement hebben we zo’n 500 ontmoetingen tot stand kunnen brengen. Dit jaar maken we het nog groter. We hebben al ruim 300 bedrijven aan boord gekregen en we hopen deze dag elk jaar groter te maken. De bedrijven die meedoen komen uit verschillende branches, hierdoor biedt deze dag volop kansen voor een breed publiek.”

 

Refugee Talent Hub: ontmoetingen centraal

Wilma Roozenboom, Refugee Talent Hub: “De Nationale Werkbezoek Dag zet in op ontmoetingen met werkgevers. Dat doen wij ook, maar dan specifiek voor vluchtelingen. Het opsturen van een cv is niet voldoende, ook niet in de huidige arbeidsmarkt. Mensen moeten elkaar ontmoeten. Dan zie je bij wie de ogen gaan sprankelen en juist dan ontstaat er een klik. Petra: “Persoonlijk contact is heel belangrijk. Vluchtelingen worden naar mijn idee eerder over het hoofd gezien. Zij hebben het nog moeilijker dan anderen met het vinden van een baan. Via de Refugee Talent Hub willen we deze groep betrekken bij de Nationale Werkbezoek Dag. We hopen hen zo ook te helpen door op deze dag een werkbezoek in te plannen en hun kansen te vergroten”. Wilma: “De Refugee Talent Hub organiseert regelmatig Meet & Greets voor vluchtelingen, op de werkvloer bij werkgevers. Dat doen we ook op de Nationale Werkbezoek Dag woensdag 21 november: in samenwerking met KPMG en Achmea organiseren we een Meet & Greet voor financials met een vluchtelingachtergrond.

 

Persoonlijk contact

Persoonlijk contact en het organiseren van ontmoetingen op kleine schaal waren ook de uitgangspunten bij oprichting van de Nationale Werkbezoek Dag. Petra: “Het initiatief is in 2013 opgezet door een hoogleraar in Tilburg, een periode waarin veel mensen hun baan kwijtraakten. Vorig jaar heeft De Broekriem het initiatief opnieuw opgestart en geprobeerd er iets groots van te maken. De Broekriem is een platform voor werkzoekenden. De organisatie helpt mensen, die op zoek zijn naar een baan, hun netwerk te vergroten en sollicitatievaardigheden op te bouwen”. Petra begon in maart van dit jaar als vrijwilliger bij De Broekriem en was intussen op zoek naar een betaalde baan. Tot haar geluk stond er bij De Broekriem een tijdelijke functie open bij het project Nationale Werkbezoek Dag. Midden augustus begon Petra aan haar betaalde baan.

 

De Nationale Werkbezoek Dag vindt plaats op 21 November 2018, je kan je hier aanmelden.