Over samenwerken: Agile training bij Booking.com

Agile werken wordt steeds populairder. Steeds meer organisaties starten met Agile werken. Meer leren over agile kan daarom waardevol zijn voor het vergroten van de kans op een baan. Afgelopen week organiseerden Booking.com en de Refugee Talent Hub een Agile training op het kantoor van Booking.com in het centrum van Amsterdam.

Vier enthousiaste Agile coaches verwelkomen ons en negen statushouders die meedoen met de training. Kleurrijke post-its hangen aan alle muren in de ruimte. Tijdens de interactieve training bewegen we ons van hoek naar hoek. De training richt zich op agile en scrum, maar gaat ook over samenwerken en de principes van teamwork.

Aan het eind van de ochtend doen de deelnemers mee in een bekende competitie: ‘de marshmallow challenge’. Drie groepen van drie strijden tegen elkaar in het bouwen van het hoogste vrijstaande gebouw, met alleen twintig spaghetti sticks, een stukje touw, tape en een marshmallow.

Regels van de ‘Marshmallow Challenge’

Aan het einde lag één gebouw op de grond en was één gebouw gediskwalificeerd door het niet voldoen aan de regels. Slechts één gebouw stond. We kozen een winnaar en startten met evaluatie. Een deelnemer deelt wat hij geleerd heeft tijdens de wedstrijd:

“Ik heb geleerd dat je dezelfde visie moet hebben, wanneer je in een team werkt”

Een andere deelnemer, lid van het winnende team, zegt:

“We hadden een klik en dat is een belangrijk onderdeel van samenwerking. We waren samen aan het werken, ideeën aan het delen en we hebben iets gebouwd uit het niets.”

In de middag moesten de deelnemers een oefening doen met Lego. Werkend met de scrum methode, moesten zij een stad bouwen voor een denkbeeldige cliënt. In het reflectie-onderdeel zegt een deelnemer:

“Het was geweldig. Het samenwerken. De chemie. Tijdens de Lego-oefening leer je dingen die je niet wist over jezelf. Je kunt dingen oefenen en je zelfs realiseren dat je er goed in bent!”

Uiteindelijk gaat Agile werken vooral over goede samenwerking, in korte tijdsblokken. Het was een bruikbare training vol energie. Hartelijk dank aan alle deelnemers en de Booking.com Agile coaches. Goed gedaan!