Syrische arts in Nederland: ‘Waar kan ik helpen bij bestrijden coronacrisis?’

Net als het UAF, VluchtelingenWerk en andere riep de Refugee Talent Hub deze week artsen op om zich te melden voor de bestrijding van de coronacrisis. Het AD schreef er onderstaand artikel over.

Jarenlang werkte arts Ahmad Mohammed in Syrische ziekenhuizen die werden overspoeld met oorlogsgewonden. Nu heeft hij een verblijfsvergunning in Nederland en ziet hij hier de ziekenhuizen volstromen. ,,Ik wil graag helpen, het maakt niet uit waar.”

Als Ahmad Mohammed het nieuws over de corona-pandemie volgt, kan hij zich voorstellen hoe het er aan toe gaat in de Nederlandse ziekenhuizen in Brabant en (steeds meer) de Randstad. Een constante stroom van nieuwe patiënten, de druk van te veel werk. En de wetenschap dat het einde nog niet in zicht is.

,,Ik weet wat een crisis is, ik ken de stress. Als arts en als inwoner van Nederland wil ik hier graag iedereen helpen die daar behoefte aan heeft. Van het helpen van ouderen tot het geven van medicijnen aan patiënten.”

“Wij, de jongeren, zullen het virus moeten bevechten. En ik weet zeker dat we het dan gaan verslaan Ahmad Mohammed

Mohammed (29), van oorsprong een Palestijn, werkte negen jaar lang in ziekenhuizen en klinieken in Damascus. Hij volgde een opleiding tot basisarts en was zich aan het specialiseren in orthopedie toen hij naar Europa vluchtte. Hij is 15 maanden in Nederland en woont nu samen met zijn vrouw in Vlaardingen, onder de rook van Rotterdam. Zijn Syrische diploma’s zijn in Nederland deels erkend, maar hij zal ook weer terug moeten naar de studiebanken.

,,Er komen nu veel corona-patiënten aan, dus we hebben een groot medisch team nodig in Nederland. Ik denk dat ik kan helpen. In Syrië hebben we geleerd veel te doen met weinig middelen. Daar ben ik een betere dokter geworden.” Hij zag in het land, dat al negen jaar door een burgeroorlog wordt verscheurd, veel patiënten met gecompliceerde verwondingen langs komen. Werkte er ook een tijd op de Eerste Hulp.

Immuun

,,We zullen immuun moeten worden voor het virus. De maatregelen die nu in Nederland zijn genomen kunnen helpen om ouderen en kwetsbaren in de tussentijd te beschermen. Wij, de jongeren, zullen het virus moeten bevechten. En ik weet zeker dat we het dan gaan verslaan.”

Probleem voor de directe inzetbaarheid van Mohammed is dat hij nog geen zogenoemde BIG-registratie heeft, een register waarin elke arts moet zijn opgenomen en waarvoor enkele toetsen van bekwaamheid moeten zijn afgelegd. Over medische kennis, maar ook de Nederlandse taal. De Vereniging voor Buitenlandse Gediplomeerde Artsen (VBGA) vraagt het ministerie van Volksgezondheid om die eis te verruimen, zo meldt de NOS zaterdagochtend. De regels zijn al versoepeld voor Nederlandse artsen die met pensioen zijn.

De Syrische arts Ahmad Mohammed woont nu in Vlaardingen en wil graag helpen bij het bestrijden van de coronacrisis © Frank de Roo

Mohammed, die vloeiend Engels spreekt, stuurde emails naar verschillende medische instellingen en ziekenhuizen, maar kreeg nog geen antwoord. ,,Maar als er een instelling is die me nodig heeft, ben ik er klaar voor. Ik wil graag helpen in deze cruciale situatie, op welke manier dan ook. Daar hoef ik geen geld voor, ik bied me aan als vrijwilliger.”

Ben je medicus? Aanmelden kan nog steeds: https://bit.ly/2JfNARN

Bron: https://bit.ly/3bq5CfW