Van papieren vliegtuigen vouwen tot coderen met Python – Booking.com

Na veel belangstelling voor de voorgaande activiteiten heeft Refugee Talent Hub (RTH) opnieuw in samenwerking met Booking.com drie activiteiten georganiseerd, ditmaal in de vorm van bootcamps.

Vluchtelingtalenten hebben kunnen kiezen tussen een intensieve één-daags bootcamp in: UX-design, Backend developement of een Agile bootcamp. In totaal hebben 36 Vluchtelingtalenten deelgenomen aan deze drie Booking.com bootcamps.

Wat hebben de talenten gedaan?

De Vluchtelingtalenten zijn veelzijdig aan het werk gezet: van papieren vliegtuigen vouwen tot coderen met Python. Voornamelijk lag de focus van de bootcamps op praktische skills: hoe ga je als UX-designer te werk? Wat moet je doen en weten om als Backend developer bij Booking.com aan de slag te gaan? Wat komt er allemaal bij kijken als Agile coach bij Booking.com? Met deze focus zijn Vluchtelingtalenten ook meteen na de theoretisch uitleg over de desbetreffende concepten aan de slag gegaan en hebben ze individueel alsmede in groepen opdrachten moeten uitwerken – natuurlijk onder begeleiding van de Booking.com experts.

Zo zijn de Vluchtelingtalenten bij de Backend Bootcamp meteen aan de slag gegaan met de programmeertaal Python. Al snel was te merken dat de groep meer dan genoeg kennis in huis hadden om zelfstandig de opdrachten uit te voeren. Bij de UX Bootcamp hebben talenten zich moeten inleven als echte UX-designer. En hebben ze in de vorm van een rollenspel de rol van een UX-designer moeten vervullen. Wat heeft een klant nodig en wat vragen de gebruikers? Een aantal essentiële vragen die een UX-designer moet stellen om zo de brug te kunnen slaan tussen alle stakeholders.

Tenslotte, hebben Vluchtelingtalenten bij de Agile Bootcamp naast een interessante uitleg over de verschillende Agile concepten (Kanban, Scrum) veel creatieve opdrachten moeten uitvoeren. Ze hebben geleerd hoe Agile in praktijk tot stand komt door middel van de Marshmallow Challenge en de Airplane game. Verdeeld in drie groepen hebben de Vluchtelingtalenten de hoogste marshmallow toren moeten bouwen en hebben ze een groot aantal papieren vliegtuigen moeten produceren om zo de smaak van Agile projectgroepen te proeven. Het mooie om te zien is dat de talenten erg veel belangstelling toonden om zowel individueel verder te ontwikkelen. Zo zijn een aantal kandidaten al aan het rondkijken om scrum master te worden na de interessante Agile bootcamp bij Booking.com.

Vervolg…?

Deze ‘bootcamp’ constructie is voor zowel Booking.com en Refugee Talent Hub nieuw zo heeft ook RTH, als organisatie, veel uit deze bootcamps kunnen leren. Onder andere: hoe we in het vervolg deze bootcamps beter en nog succesvoller kunnen maken dan dat het al was. Zo is RTH bijvoorbeeld aan het verkennen of het meerdaagse bootcamps moeten zijn en/of er eventueel samen met een certificaat kan worden beloond. Al met al, spannende dingen gaan er gebeuren met het partnerschap tussen Booking.com en Refugee Talent Hub.