Aan het werk na je vlucht

Ilham Atus vluchtte ruim drie jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland en werkt inmiddels met veel plezier bij Triodos Bank. Joset van der Hoeven interviewde Ilham voor De Kleur van Geld over zijn zoektocht naar werk.

Verspilde tijd

Dat hun leven in Nederland veilig is, is volgens Ilham het belangrijkste. Maar ondanks dat was er meteen ook veel stress over de toekomst. “De eerste 14 maanden in Nederland voelden als verspilde tijd. Ik zat samen met mijn vrouw in een AZC. De internetverbinding was slecht, er was geen toegang om een cursus Nederlands te doen en we kregen pas na negen maanden een BSN-nummer om te mogen werken. En zelfs dan mag het alleen maar parttime. Volgens mij wil de Nederlandse regering mensen in een AZC niet te veel hoop geven. Ik wil ook niet klagen, want veel mensen moeten nog veel langer wachten, maar ik maakte me zorgen over mijn toekomst.”

Studeren en netwerken

“In Turkije werkte ik als diplomaat”, vertelt Ilham. “In mijn werk deed ik heel veel verschillende dingen en heb ik me niet als specialist ergens in ontwikkeld. Daarom was het lastig solliciteren in Nederland, want als je de taal niet goed spreekt heb je in ieder geval een specialisme nodig.”

Omdat Ilham een grote interesse heeft in duurzaamheid ging hij een Engelse master Global Business and Sustainability volgen. “Ik wilde ook graag snel Nederlands leren, maar ik had geen toegang tot lessen, en we moesten vaak van AZC wisselen. Je bent tegelijkertijd ook werkloos en je spaargeld raakt op. Dat werkt psychisch op je in: je weet simpelweg niet waar te beginnen.”

“Ik koos er toen voor om mijn tijd te besteden aan netwerken. Ik heb wat Nederlandse vrienden en via LinkedIn breidde ik snel mijn netwerk uit. Ik ging naar events toe en ik deed mee aan meerdere mentorprogramma’s. Het leek allemaal niet te baten, want uiteindelijk kwam ik nooit door de eerste selectie van een vacature. Was het netwerken tijdverlies? Had ik me niet beter op de taal kunnen richten in plaats van werk te zoeken?”

Kijk verder dan een cv

Collega Sabine de Frémery, partnership manager, geeft aan: “Werk is de snelste weg naar integratie en professionals met een vluchtelingenachtergrond voegen waarde toe aan je organisatie. Samen met werkgevers creëren we [vanuit Refugee Talent Hub] meer draagvlak in de organisatie, zodat iedereen weet wat hij of zij kan doen om hieraan een bijdrage te leveren. Hoe kun je als werkgever openstaan voor mensen die misschien qua cv niet één op één matchen? Of die onbekend zijn met hoe bepaalde dingen in Nederland werken? Ben je bereid daar tijd in te steken? Alles begint met een ontmoeting. Dat is de eerste bouwsteen.”

“Naast de taal zijn er meer obstakels”, geeft Sabine aan. “Opleidingen worden hier niet altijd erkend of op waarde geschat, mensen met een vluchtelingachtergrond ontbreekt het aan een relevant netwerk en daarnaast zijn deze mensen niet bekend met het recruitmentproces hier. Er moet bereidheid zijn vanuit werkgevers om mensen met talent en een vluchtelingenachtergrond in de organisatie te verwelkomen. In het dagelijks leven ontmoeten deze twee groepen elkaar te weinig en daar helpen wij bij. Het is onze droom dat werkgevers het talent van vluchtelingen zien, op waarde schatten en het inzetten”, legt Sabine uit. “Daarvoor moet je verder kijken dan een cv.”

Verbinding en ontmoeting

Geja Eleveld, HR-manager bij Triodos Bank, is het daar helemaal mee eens. Als HR-manager was ze betrokken met de samenwerking van Triodos en Refugee Talent Hub. “Het gaat niet meer over cv’s, maar over verbinding en ontmoeting. Een zaadje moet altijd eerst geplant worden. Vooroordelen gaan pas weg als je elkaar ontmoet. Dan zie je zelf pas dat de taal misschien een minder groot probleem is, als er veel andere kwaliteiten aanwezig zijn bij een kandidaat."

In juni 2022 startte Ilham als interne relatiemanager bij de afdeling zakelijke relaties. Dit houdt in dat hij contacten onderhoudt met de duurzame ondernemers en ze beoordeelt of ze op duurzaam en financieel gebied voldoen aan onze eisen. “Ik voel me bij Triodos op mijn plek omdat het hele team me helpt. Ik kan iets doen waarbij ik mijn passie kan inzetten en het sluit aan bij mijn interesse voor een duurzame wereld waar de financiële sector een hoofdrol in speelt.”

Dit is een ingekorte versie van het artikel dat Joset van der Hoeven schreef voor De Kleur van Geld, het platform voor een betere wereld van Triodos Bank. Lees het volledige artikel hier.