Syan Sitalsing

Management Consulting Analyst

‘“Je moet hoofden en harten raken”’

Deze drie lessen leerde ik bij de Refugee Talent Hub

Een jaar geleden begon ik bij de Refugee Talent Hub. Eerst als stagiair, daarna als Management Consulting Analyst bij adviesbureau Accenture. Vandaag eindigt mijn prachttijd. Reden om de drie geleerde lessen op een rijtje te zetten:

Les 1: Eerlijkheid duurt het langst

Bij de Refugee Talent Hub sprak ik op dagelijkse basis met werkgevers, vluchtelingen en maatschappelijke organisaties. Leuk, maar ook spannend: want ik weet niet alles over iedere werkgever en ik ken niet ieder cv van kandidaten uit mijn hoofd. Soms is het lastig of spannend om dat toe te geven, want dan voel je je kwetsbaar. Vaak moest ik vertellen dat het aannemen van werknemers met vluchtelingenachtergrond niet altijd eenvoudig is. Zo is er vaak wat extra begeleiding nodig en loop je tegen verschillen aan. Toch leerde ik bij de Refugee Talent Hub dat het juist goed kan zijn om eerlijk te zijn en twijfels te benoemen. Door open te zijn ontstaat er wederzijds vertrouwen tussen jou en je gesprekspartner, en zal jouw gesprekspartner ook sneller geneigd zijn om eerlijk te zijn tegen jou.

Les 2: Ordenen

Het klinkt misschien saai, maar voor mij – een middelmatige chaoot – is het een belangrijke les om mijn werk te ordenen. Een geordende agenda (met kleurtjes) en het bijhouden van een to-do list via management-tool Trello behoren nu tot mijn dagelijkse ritueel. Ook werk ik trouw met mapjes in mijn mailbox en op mijn bureaublad, netjes onderverdeeld per account en project. Het resultaat: rust in mijn hoofd. Dat is niet alleen prettig, maar maakt mij ook een betere werknemer en relatiebeheerder. Het geeft me namelijk ruimte om ook aandacht te besteden aan persoonlijke dingen zoals de verjaardag of vakantie van mijn relaties. Die vind ik belangrijk en dat ik daar nu tijd en ruimte voor voel is heerlijk!

Les 3: Raak het hart

“Je moet hoofden en harten raken”. Deze derde les leerde ik specifiek van mijn directeur. Hoe waar en kloppend je verhaal ook is, als het niet resoneert, kom je er niet. Ik ben vaak druk en het is daardoor aantrekkelijk om een boek of goede film links te laten liggen. Toch zag ik door de Refugee Talent Hub verschillende theatervoorstellingen, tentoonstellingen, films en series die met mijn werk te maken hadden. Door veel te lezen en kijken doe ik niet alleen kennis op, het zorgt er ook voor dat ik zelf geïnspireerd en vernieuwend blijf. Verhalen kunnen je hart raken en blijven hangen. Dat geldt voor iedereen. Daarom stuurde ik verschillende partners naar een theatershow over vluchtelingen en werkte ik maandenlang aan een tijdschrift vol prachtige verhalen over de waarde van werk. Van mijn directeur kreeg ik op mijn laatste dag – uiteraard – een boek.

Zo, drie lessen dus. Het is een greep uit de honderden andere dingen die ik leerde van de collega’s die ik tijdens mijn werk om me heen had: dank Wilma, Jenny, Salar, Eva, Lotte, Marieke, Bram, Sascha en Lennart. Op naar nog vele andere lessen!