Diversiteit werkt

VodafoneZiggo is een van de bijna 40 partners van de Refugee Talent Hub. Zij hebben diversiteit & inclusie hoog in het vaandel staan: D & I is een van de kernwaarden van de organisatie. Manal Farah, geboren in Syrië, is werkzaam bij VodafoneZiggo als Talent Resource Officer. In dit interview vertelt zij over zichzelf, waarom ze diversiteit belangrijk vindt en welke randvoorwaarden essentieel zijn voor medewerkers met een andere achtergrond.

Een nieuw leven

"Negen jaar geleden ben ik met mijn gezin van Syrië naar Nederland verhuisd vanwege de oorlog. lk ben moeder van drie kinderen en we wonen in Winsum, een prachtig dorp in het noorden van Nederland. In Syrië studeerde ik Engelse literatuur en werkte ik bij Syriatel Telecommunications company voor de afdeling klantenservice. Ook heb ik vijf jaar in Dubai gewoond, waar ik met mensen van verschillende nationaliteiten voor de ziektekostenverzekeringsmarkt heb gewerkt. Dat heeft mijn kennis van andere culturen echt verbeterd.” "Toen ik naar Nederland kwam, kreeg ik de kans om te studeren en koos ik voor Human Resources Management. In Syrië was dit al een van mijn doelen, samen met het werken op het gebied van HR. Helaas maakte de oorlog het voor mij onmogelijk om deze doelen te bereiken. Maar nu is het eindelijk gelukt om dit alsnog te doen".

Trots en dankbaar

"lk ben in januari 2020 bij VodafoneZiggo begonnen als Talent Sourcer Officer. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn professionele reis in Nederland hier begon, toen ik bij het Recruitment Team kwam. VodafoneZiggo gaf me niet alleen de kans om te gaan werken, maar gaf me ook de kans om meer te leren over de Nederlandse cultuur: denkwijzen, zorgen van mensen, tradities etc. En ik ben nog steeds aan het leren.”

"In de tussentijd ben ik naast mijn werk in het Recruitment Team ook lid geworden van het HR Diversity & Inclusion Team. Mijn werk voor Team D & I geeft me de mogelijkheid om nog meer mezelf te zijn en mijn ideeën veilig te delen. lk krijg veel hulp en ondersteuning van mijn collega's om mijn werkdoelen in beide teams succesvol te realiseren. lk ben erg dankbaar, trots en blij om te werken in een bedrijf dat dergelijke ondersteuning biedt."

Diversiteit is de kunst om zelfstandig samen te denken.

"Deze definitie legt precies uit wat diversiteit betekent. Diversiteit is voor mij een mix van verschillende mensen met verschillende achtergronden, etniciteiten en gewoontes die samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Diversiteit is een manier om te begrijpen dat elke persoon uniek is en een manier om onze individuele verschillen zoals ras, etniciteit, geslacht, seksuele geaardheid, leeftijd, fysieke capaciteiten, religieuze overtuigingen, politieke overtuigingen, enz. te erkennen.”

"Eigenlijk is niets beter dan werken in een diverse organisatie. Diversiteit helpt om het bedrijf interessanter en aantrekkelijker te maken, want het helpt het bedrijf om een goede reputatie en een goed imago op te bouwen. Dit komt door de aanwezigheid van eerlijke arbeidsomstandigheden. Bovendien maken diverse teams betere beslissingen. Niemand weet alles, en geen enkele groep mensen weet alles, dus kunnen we van elkaar leren en profiteren van onze verschillende ervaringen om ons hoofddoel, het doel van het bedrijf, te bereiken.”

Zorg voor de juiste ondersteuning

“Als persoon met een andere achtergrond is het enige wat ik nodig heb dat andere mensen accepteren dat ik anders ben en dat respecteren. lk moet welkom zijn binnen mijn team om te kunnen leren en productief te zijn. Bovendien is een zeer goede training met betrekking tot mijn taken en het bedrijf in het algemeen essentieel. Het is belangrijk om goede en geduldige trainers te hebben om nieuwkomers te coachen en te helpen. Ook is een gemeenschappelijke tool erg belangrijk om goed te kunnen communiceren zonder dat er details of informatie op het werk ontbreken.”

Cultural Connect

“Op dit moment werk ik voor het project Cultural Connect. Hier brengen we mensen uit verschillende culturen bij elkaar. We kunnen niet aIleen van elkaar leren, maar we kunnen ook proberen VodafoneZiggo te helpen om ons de middelen te bieden om succesvol te zijn in ons werk. Gelukkig stelt VodafoneZiggo mij in staat om dat te doen en te genieten van mijn werk hier. lk ben erg blij om daar deel van uit te maken.”