Een mooiere samenleving

Door met iemand buiten je eigen omgeving te praten, leer je meer over de belevingswereld van de ander. Je kunt dus echt van elkaar leren.

Maya Boot, advocaat arbeidsrecht, is verbonden aan Baker McKenzie, het eerste grote, echt internationale advocatenkantoor. Dat voel je: het DNA van de organisatie en haar medewerkers is maatschappelijk betrokken en internationaal. Vanuit dat perspectief is er een duidelijke match met de purpose van Refugee Talent Hub. Baker McKenzie is dan ook vanaf het eerste moment betrokken.

Maya werkt nu een aantal jaar bij Baker McKenzie in Amsterdam. Enthousiast vertelt ze over wat haar zo aanspreekt aan de organisatie: van de vakinhoudelijke aspecten tot gezelligheid met collega’s, en van een mentorprogramma tot sportactiviteiten – het is een uitdagende, waardevolle én sociale werkomgeving. “Het is mooi om te zien dat Baker McKenzie zich hard maakt voor een mooiere samenleving en dat dit ook leeft onder mijn collega’s. Dit zijn niet alleen woorden, maar ook daden. Er wordt echt actie ondernomen, waar ons pro bono werk voor Refugee Talent Hub een mooi voorbeeld van is.”

Je kunt veel van elkaar leren!

Maya is een van de mentoren van Baker McKenzie in het programma van Stichting Giving Back. Giving Back begeleidt al 20 jaar scholieren en studenten voor wie studeren in hun omgeving niet vanzelfsprekend is. Twee jaar lang heeft ze contact met een eerste generatie studente, een meisje wiens ouders niet hebben gestudeerd in Nederland. Maya helpt haar met vragen zoals: hoe studeer je voor een tentamen, hoe maak je keuzes in je studie en hoe benader je potentiële werkgevers zoals een groot advocatenkantoor. "Mijn ouders hebben niet aan de universiteit gestudeerd en ik ben de eerste jurist in de familie. De juridische wereld was voor mij dus ook nieuw. Maar toch heb ik onbewust wel bepaalde dingen van huis uit meegekregen, en was het vrij vanzelfsprekend dat ik zou gaan studeren."

“In het begin dacht ik: ik ben zelf nog maar net aan het werk, wat heb ík nou te bieden? Maar ik merk dat heel veel dingen die ik normaal vind, dat voor haar niet altijd zijn. Ik vind het heel waardevol dat ik haar daarmee kan helpen, al is het maar door af en toe mee te denken over bepaalde keuzes tijdens het studietraject. En voor mij heeft het mijn blik verbreed; ik wist wel dat niet alles voor iedereen vanzelfsprekend is, maar toch is het anders als je het van dichtbij meemaakt. Door met iemand buiten je eigen omgeving te praten, leer je meer over de belevingswereld van de ander. Je kunt dus echt van elkaar leren.”

Maya’s moeder, docent op een ISK (Internationale Schakelklas, ook wel eerste opvangschool), vertelde vroeger al over jongeren die in Nederland hun nieuwe thuis moesten vinden en dus moesten wennen aan een ander (onderwijs)systeem, andere omgangsvormen en een andere cultuur. “Dat heeft er zeker aan bijgedragen aan dat ik het belangrijk vind om mee te doen aan het mentorprogramma en om voor Refugee Talent Hub te werken.”

Sinds kort is er tijdelijk een collega uit Oekraïne toegevoegd aan het arbeidsrechtteam in Amsterdam. “De reden dat zij hier is, is natuurlijk heel verdrietig. Maar het is wel heel fijn dat we haar als team een veilige werkomgeving kunnen bieden. Het plaatst dingen in perspectief en laat zien hoe blij wij hier mogen zijn met onze vrijheid en veiligheid. Bij Baker McKenzie hebben we een aantal wereldwijde, strategische doelstellingen op het gebied van inclusie en diversiteit, en het is heel waardevol om zelf en op lokaal niveau ook een steentje bij te dragen.”