Een netwerk is cruciaal

Refugee Talent Hub is genomineerd voor de LoopbaanPro Awards in de categorie Team van het Jaar. Joost de Ruiter van LoopbaanPro interviewde onze directeur Wilma Roozenboom onlangs over de kracht van een netwerk én het belang van een persoonlijke ontmoeting.

Een netwerk is loopbaanbegeleiding voor statushouders

“Voor onze doelgroep, dat zijn statushouders, is een netwerk namelijk de belangrijkste vorm van loopbaanbegeleiding”, legt Wilma uit. “Connecties op de Nederlandse arbeidsmarkt – of beter: het gebrek daaraan – is vaak het voornaamste dat in de weg staat tussen hen en een leuke baan. Door de netwerkevenementen, waar statushouders en werkgevers elkaar kunnen ontmoeten, nemen wij dat obstakel weg.”

Kansen voor werkgevers

“Corporates, maar ook mkb’s, zien statushouders in het beste geval als een groep die geholpen moet worden”, vervolgt Wilma. “Maar volgens mij is dat het verkeerde frame; statushouders zijn talentvolle professionals die voor je kunnen komen werken – ze zijn alleen toevallig in een ander land geboren. Wist je dat er nog steeds organisaties zijn, die sollicitanten met een tweejarig gat in hun cv bij voorbaat uitsluiten? Nou, dan valt iedere statushouder dus ook af. Volgens mij kun je je dat als werkgever op deze krappe arbeidsmarkt niet veroorloven. En je moet het vooral ook niet willen, als je enigszins inclusief wilt zijn als werkgever. Daarnaast weten we dat diversere en inclusievere organisaties meer toekomstproof zijn. Het is dus ook een prachtige kans voor werkgevers!”

‘Wat heb jij nodig in je werk?’

Naast het organiseren van netwerkbijeenkomsten, mentorporgramma’s en trainingen biedt Refugee Talent Hub ook advies aan werkgevers. “We adviseren corporates die statushouders in dienst nemen bijvoorbeeld over hoe ze onze doelgroep het best op hun werkvloer kunnen integreren. En vergis je niet: daarbij maakt het niet uit of iemand uit Eritrea of Oekraïne komt. Je moet vragen: ‘wat heb jij nodig om bij mij goed te kunnen werken?’ En ja – iemand uit het ene land geeft dan misschien een ander antwoord dan iemand uit het andere. Maar de initiële vraag blijft hetzelfde.”

Dat het stellen van die vraag effect heeft, weet Wilma: ze stelt hem zelf namelijk ook aan haar collega’s. “Want alhoewel we veel met elkaar gemeen hebben – we zitten stuk voor stuk hoog in onze energie – zijn we ook erg divers. Zo hebben we mensen uit de corporate-wereld en mensen met een vluchtelingachtergrond in ons team. Die diversiteit betekent dat iedereen een andere gebruiksaanwijzing heeft, en iedereen de vraag dus anders beantwoordt. De één wil bijvoorbeeld dat zijn inbreng gewaardeerd wordt. En de ander wil duidelijkheid over wat er van hem of haar verwacht wordt. Door de vraag te stellen, weten we hoe we met elkaar om moeten gaan, en werken we als team beter samen.”

Gedetacheerden, geen subsidie en mooie locatie

Welke andere zaken bijdragen aan het succes van het Refugee Talent Hub-team? “Misschien wel dat hier altijd twee tot vier gedetacheerden rondlopen – zij rouleren regelmatig”, suggereert Wilma. “Dat zorgt voor vers bloed, en dus nieuwe inspiratie. En ook: dat we niet afhankelijk zijn van subsidies – ons werk wordt volledig door partners gefinancierd. Daardoor kunnen we iets uitvoeren op het moment dat we het verzinnen, en hoeven we niet eerst op groen licht te wachten.”

“Ons kantoor zit bovendien op een bijzondere plek”, vervolgt ze. “We huren een ruimte in Boost, dat is een buurthuis voor vluchtelingen in Amsterdam. Daardoor blijven we nauw in contact met onze doelgroep, én het zorgt ervoor dat we altijd lekker eten. Er wordt hier vaak Syrisch of Iraans gekookt, afhankelijk van wie er in de keuken staat. Er verschijnen regelmatig foto’s in onze groepschat van wat er nu weer op ons bordje ligt. Dat is jaloersmakend voor de thuiswerkers, haha!”

Tot slot – niet onbelangrijk voor het goede functioneren van haar team – neemt Wilma haar mensen aan op basis van hun vaardigheden, en dus niet op basis van hun cv. “Ik ben van de meeste van mijn collega’s eigenlijk alweer vergeten wat hun professionele achtergrond is”, vertelt ze. “Maar ze zijn goed in hun taak, bijvoorbeeld het organiseren van events, het managen van stakeholders, maken van foto’s of bedenken van nieuwe programma’s. En ze staan allemaal met hart en ziel achter de missie van Refugee Talent Hub. Daar gaat het wat mij betreft om.”

Vaardigheden leidend

En natuurlijk: een team kan nog zo goed samenwerken, uiteindelijk wordt het beoordeeld op zijn output. Wilma steekt de resultaten van haar team dan ook niet onder stoelen of banken. “We doen mooie projecten met grote spelers als Microsoft, Amazon en IKEA”, lepelt ze op. “Maar de ervaringen van individuen maken onze impact pas echt voelbaar. Daarom raad ik iedereen aan om bijvoorbeeld eens te lezen over Zakaria. Hij kwam in 2019 hier vanuit Syrië aan, en werkt – dankzij onze netwerkevenementen – nu als ICT’er bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Of lees over Ilham! Hij is een Oeigoer die nu bij Triodos zit – daar kan hij zijn passie voor duurzaamheid kwijt.”

** Dit is een ingekorte versie. Lees het volledige artikel op de website van Loopbaan Pro.