Ik wilde een veilige omgeving creëren voor mijn gezin

Abdulhadi Bakhash, ‘je mag me Hadi noemen’, werkt sinds 1 maart als trainee bij Customer Value Optimization. Hij komt uit Syrië, woont al zes jaar in Nederland en is bij Vattenfall terechtgekomen via Talent voor Transitie. Hadi was al elektrisch engineer voor hij naar Nederland kwam en wil bij Vattenfall voorlopig vooral veel leren, en uiteindelijk graag werken in de wereld van de duurzame energie.

Hadi verliet zijn woonplaats Daraa in Syrië omdat hij daar geen toekomst meer zag voor zichzelf en zijn gezin. Na een tussenstop in Egypte besloot hij naar Europa te vertrekken. Op een boot met andere vluchtelingen voer hij naar Italië en vanuit daar reisde hij door naar Nederland. In het AZC in Ter Apel werd zijn asielaanvraag al binnen een paar maanden goedgekeurd. Dat was ook waar hij op hoopte, zodat zijn drie maanden zwangere vrouw over kon komen en in Nederland kon bevallen van hun derde kind. Na een paar maanden in het AZC doorgebracht te hebben, kon hij met zijn gezin uiteindelijk verhuizen naar een woning in Utrecht. “Ik was van plan om mijn hele leven in Daraa te blijven, maar het liep anders ... We waren niet voorbereid om naar Nederland te komen, maar toen ik hier kwam, wilde ik vooral een veilige omgeving voor mijn gezin creëren. En een rolmodel zijn voor mijn kinderen.”

Dertig certificaten

Vijf jaar geleden waren er veel minder mogelijkheden voor vluchtelingen zoals Hadi om een baan te vinden en waren er minder organisaties die hem konden helpen. "Ik begon met een intensieve Nederlandse taaltraining en na het behalen van B2-niveau wilde ik effectief integreren op de arbeidsmarkt. Van het Universitair Asiel Fonds kreeg ik het advies om een passende masteropleiding te starten. Zonder aarzelen koos ik voor duurzame energie, en om aan de eisen te voldoen moest ik intensieve cursussen in het Engels volgen. In 2017 ben ik begonnen met mijn masteropleiding aan de HAN-universiteit en in januari 2021 ben ik afgestudeerd. Via Facebook kwam ik in contact met Refugee Talent Hub en via hen heb ik deelgenomen aan allerlei activiteiten en cursussen., met daarbovenop het volgen van tientallen onlinecursussen via Udemy, Edx en Coursera. Al met al denk ik dat ik nu zo'n dertig certificaten heb, dus ik ben behoorlijk druk geweest ..."

Hadi heeft werkervaring opgedaan bij bedrijven als SurfSara (Nederlandse supercomputer en datacenter) en Greenflux (een toonaangevend bedrijf in EV oplaadoplossingen). "Via Refugee Talent Hub kreeg ik de kans om de Azure Academy-cursus bij Microsoft in Amsterdam te volgen, de certificaten die ik behaalde waren mijn ticket naar de IT-industrie. Hierna kon ik solliciteren op de functie als energiespecialist bij Talent voor Transitie en zo ben ik bij Vattenfall terechtgekomen."

Goede begeleiding

Bij Vattenfall wordt hij begeleid door Mark Hupkens, een Sourcing & Pricing Analist bij Customer Value Optimization. Hij ondersteunt Hadi in de dagelijkse praktijk en helpt hem kennis te maken met de business. Mark: "We werden benaderd door Talent voor Transitie of we mee wilden doen aan een nieuw traineeship. Als Vattenfall wilden we graag een bijdrage leveren aan dit project met energietalenten. Tot nu toe hebben we twee mensen die bij Vattenfall een traineeship volgen, een bij Strategy & Brand, en Hadi, die in ons team werkt." Hadi voegt toe: "Om eerlijk te zijn was ik erg geïnspireerd door de manier waarop Mark en mijn nieuwe collega's werken. Het is een zeer professionele en flexibele omgeving waar iedereen elkaar vertrouwt om te doen wat ze moeten doen. En voor mij is het leerzaam om te zien hoe dingen echt voor elkaar komen."

Goed geïntegreerd

Dat Hadi al snel goed geïntegreerd is, blijkt als hij vertelt dat hij al meedoet aan Vattenfall Innovation, een ideeëncompetitie binnen Vattenfall. “Een van de ideeën die ik ingebracht heb, houdt verband met duurzame energie. Ik heb onderzocht wat het potentieel is voor een landelijk distributienetwerk voor het opladen van e-bikes, e-scooters enzovoort. Ik noem ze 'LEVs': light electric vehicles. We hebben er zo'n 5 miljoen van in Nederland maar die hebben geen openbaar oplaadnetwerk. Ik heb een verdienmodel bedacht waarbij een gebruiker van bijvoorbeeld een e-bike slechts 1 euro contributie per maand betaalt en via een app gebruik kan maken van het netwerk. Dit zal ook het gebruik van een e-bike en e-scooter bevorderen, dus het is ook goed voor B2B. En klanten van Vattenfall krijgen natuurlijk leuke aanbiedingen!”

Voor hij zijn idee verder gaat uitwerken, vervolgt hij zijn traineeship. “Op dit moment loop ik stage bij Customer Value Optimization, waar ik mijn passie kan volgen en mijn vaardigheden op het gebied van data-analyse en rapportage kan aanscherpen. Daarnaast heeft Vattenfall mij de kans gegeven om alle mogelijkheden in de wereld van duurzame energie te verkennen. Mijn enthousiasme en bereidheid om te leren zijn eindeloos.”