In memoriam: Sam van Grondelle | Refugee Talent Hub

In memoriam: Sam van Grondelle

Deze week namen wij afscheid van onze oud-collega Sam van Grondelle. Een imposante man met een bulderende lach, een analytisch denker met een groot empatisch vermogen, een gewaardeerd collega en ongelooflijk lief mens.

Sam deed zijn onderzoeksmaster bij Refugee Talent Hub en schreef zijn scriptie bij ons. Beide gingen, uiteraard, over vluchtelingen en werk. Een onderwerp dat hem professioneel en persoonlijk raakte. Zoals hij zelf schreef: "Hoe kunnen de goede intenties van bedrijven omgezet worden naar succesvolle acties gericht op de inclusie van vluchtelingen in het bedrijfsleven? Deze vraag houdt mij al bezig sinds een vriend zijn ervaringen met het Nederlandse bedrijfsleven met mij is gaan delen. Toen hij hier in 2016 naar Nederland kwam, heeft hij er alles aan gedaan om zo aantrekkelijk mogelijk te worden voor Nederlandse bedrijven. Nederlands diploma, goede taalbeheersing, een groot sociaal netwerk, maar dit leek lange tijd niet genoeg. Veel bedrijven zagen hem niet staan. Wisten hem niet op waarde te schatten. Toch is het hem gelukt en heeft hij nu een vast contract. Hiervoor was het wel nodig dat iemand het talent in hem zag, een lichtpuntje. Iemand die hem niet reduceerde tot het enkelvoudige verhaal van de zielige, kwetsbare en hulpbehoevende vluchteling."

Sam deed vanuit Refugee Talent Hub onderzoek naar de uitstroom van medewerkers met een vluchtelingenachtergrond bij Accenture. Met daarbij focus op de vraag: wat kan Accenture doen om deze uitstroom te verlagen? Hij schreef erover op onze website. Een typische Sam-quote uit die blog: "Gedurende het onderzoek kwam ik er ook achter dat ik zelf soms te vooringenomen was bij het afnemen van interviews." Aan zelfreflectie geen gebrek: Sam was kritisch op zichzelf en constant op zoek naar verbetering. En niet alleen bij zichzelf. Lees het verslag van dit rondetafelgesprek tussen (de toenmalige) managing director van Accenture Nederland, Irine van Gaasbeek, hoogleraar Diversiteit en Integratie Halleh Ghorashi (VU Amsterdam) en Sam. Constructief, open, en met een enorme drive om de wereld mooier te maken.

Degenen die ons kennen, weten dat we vanuit Refugee Talent Hub vaak het canvas plafond ter sprake brengen. Het was Sam die dit begrip nadrukkelijk bij ons op de kaart zette. Hij schreef erover in zijn eerste blog voor Refugee Talent Hub. Een van de factoren in dat canvas plafond: de publieke beeldvorming ten aanzien van mensen met een vluchtelingenachtergrond. Sam ergerde zich er wild aan, onderzocht waar het vandaan komt en schreef erover in De Mislukte Belofte Van Gelijkheid.

Zijn masterscriptie schreef hij ook bij ons. Hij stelt daarin: "The vast majority of research to explain the position of refugees in the labor market has focused on individual characteristics of refugees and societal factors at play. However, it is remarkable that only limited research has been conducted on the organizational level. In my thesis, I argue why it is necessary to shift attention to the organizational level. [...] And that companies should challenge the dominant discourse of lack towards refugees and, simultaneously, need to take structural measures to safeguard their job security. The synergy between a cultural and structural approach is necessary to ensure sustainable employment for refugees."

Lieve Sam, we couldn't agree more. En we hadden dolgraag samen met jou verder gewerkt aan een wereld waarin sustainable employment for refugees normaal is. Rust zacht, Sam.