Loris' tip: blijf vragen stellen

Kracht, rust en doorzettingsvermogen, dat is wat Loris uitstraalt in wat ze zegt en hoe ze werkt. Een inspirerend voorbeeld voor iedereen – deze talentvolle dame. Loris komt oorspronkelijk uit Syrië en doet een werkervaringstraject bij Arcadis, in samenwerking met Refugee Talent Hub.

Toeval

We spreken met Loris en haar mentor Leonoor, twee gepassioneerde mensen in hun vakgebied: landschapsarchitectuur. Nadat Loris in Syrië architectuur gestudeerd heeft, haalt ze in Hongarije haar master landschapsarchitectuur. Vervolgens zetten haar man en zij in 2021 de stap naar Nederland. Bij toeval komt ze in contact met Refugee Talent Hub: haar man treedt in het AZC vrijwillig op als vertaler en komt iemand van Refugee Talent Hub tegen. Zo komen ze in contact. Al snel is er een match met Arcadis en mag Loris in november beginnen met een stage bij Leonoor.

Direct verschil maken

“Het is echt een droom. Ik wilde altijd al bij Arcadis werken, en nu doe ik dat! Ik houd van mijn werk, mijn vak.” Haar mentor Leonoor werkt al ruim 20 jaar bij Arcadis als landschapsontwerper. Ze werkt aan grotere inrichtingsvraagstukken, bijvoorbeeld dijkverhoging of de ZuidAs, maar ook aan kleinere projecten via de stichting KNHM (Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, red.). “Deze stichting ondersteunt burgerinitiatieven, en daarmee maak je echt een direct verschil voor de leefomgeving van mensen. De betrokkenheid bij die projecten is zo waardevol!”

Voor het eerst is Leonoor nu mentor van iemand met een vluchtelingachtergrond. Ze geniet ervan en vindt het ook voor haarzelf een leerzame ervaring. “Het is zo mooi om te zien hoe Loris alles oppakt. Ze is heel gedreven, heel eager. Door corona vond ik het best lastig om er voor haar te zijn, omdat alles toch op afstand was. Maar volgens mij hebben we het goed weten op te vangen met het team.”

Loris beaamt dat en geeft aan: “Het is zo’n goede ervaring voor me! Ik heb ontzettend veel geleerd; álles is anders. Nieuwe software, een andere cultuur. Maar ik leer snel. En ik stel altijd vragen. Als je vragen stelt, dan kom je erachter wat iemand echt bedoelt. Dan voorkom je dat je iets in je hoofd vertaalt vanuit jouw perspectief. En sommige dingen gaan nou eenmaal heel anders in Nederland, in een Nederlands bedrijf en in een teamcultuur. Ik moest mezelf wel echt pushen hoor, want ik ben van nature erg verlegen. Maar het heeft gewerkt: ik begrijp nu al veel meer dingen.”

Het is indrukwekkend hoe snel Loris zich de Nederlandse taal eigen gemaakt heeft. Want, geeft ze zelf aan, “door de taal te leren, kun je ook de cultuur beter begrijpen.” De volgende stap wordt het vakjargon – daar ligt nog een uitdaging. Gelukkig spreekt Leonoor eigenlijk alleen maar Nederlands tegen Loris. “Dat is zo fijn, want ik leer er enorm veel van! En het is soms moeilijk, maar het helpt me echt verder.”

Een aanwinst

“Ik ben ontzettend dankbaar dat dit op mijn pad kwam. Als vluchteling is het echt moeilijk om de arbeidsmarkt in Nederland op te komen. En dit was zo’n mooie kans! Ik zie mensen die hier al vijf jaar wonen en nog geen baan hebben kunnen vinden. Ik voel me bevoorrecht en ik hoop dat het delen van mijn verhaal inspiratie biedt voor andere vluchtelingen die dromen over een kans in Nederland.”

Nu corona weer wat meer achter ons ligt, verheugt Loris zich op meer werken op kantoor met haar team en borrelen na afloop. Ze heeft al mee mogen werken aan mooie projecten door daar bijvoorbeeld de 3D modellen voor te ontwerpen. En dat ze een aanwinst is, dat blijkt: ze heeft recentelijk een contract bij Arcadis gekregen. Gefeliciteerd, Loris!