Mentorprogramma Refugee Talent Hub en Nationale-Nederlanden

Veel vluchtelingen staan te popelen om aan het werk te gaan. Toch lukt het niet iedereen om een baan te vinden. Nieuwkomers hebben vaak een klein netwerk, weten nog weinig van de Nederlandse arbeidsmarkt en vinden het moeilijk om werkgevers te ontmoeten. Daarom organiseren Refugee Talent Hub en Nationale-Nederlanden een mentorprogramma voor IT-talenten met een vluchtelingenachtergrond. Zes maanden lang kruipen 20 IT-professionals van Nationale-Nederlanden in de rol van mentor om een statushouder met een IT-achtergrond te helpen met het versterken van zijn of haar positie binnen de Nederlandse arbeidsmarkt.

Het ‘Future Matters’ programma

Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten in Nederland met een maatschappelijk programma genaamd Future Matters. Hiermee wil Nationale-Nederlanden het financieel welzijn van mensen vergroten. Dit wordt gedaan door onder andere te werken aan inkomensperspectief voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. De samenwerking met Refugee Talent Hub sluit daarom goed aan op dit programma.

‘De mentoren vanuit Nationale-Nederlanden helpen hen met het verkleinen van de kloof door hun kennis en ervaringen te delen, hun netwerk open te stellen en persoonlijk advies te geven. Dat is heel waardevol voor de mentees, omdat het hebben van een goed netwerk een belangrijke stap is naar een baan en zo dus volledig deel kunnen uitmaken van de samenleving. Tegelijkertijd kunnen ook de mentoren van Nationale-Nederlanden veel leren van de mentees doordat ze kennismaken met andere (werk)culturen en perspectieven.’ – Batsheba White, accountmanager bij Refugee Talent Hub

Ervaringen van Mentoren

Koen Durlinger, product owner open banking, is een van de mentoren. Zowel hij als zijn mentee hebben een mooie (persoonlijke) ontwikkeling doorgemaakt tijdens het mentorprogramma.

‘Na een korte introductie van Refugee talent Hub werden we gekoppeld aan een mentee. Eens in de twee weken hebben mijn mentee en ik een gesprek via MS Team en we WhatsAppen regelmatig. Tijdens de eerste gesprekken hebben we rustig de tijd genomen om elkaar te leren kennen en onze verwachtingen uit te spreken. Dat was best spannend aangezien we beiden een duidelijke mening hebben en die ook graag delen. Inmiddels hebben we een concrete focus; sollicitatiegesprekken. Vragen als; Hoe bereid je je voor? Hoe gaat zo’n gesprek in Nederland? Komen aan de orde. Ik heb het gevoel dat onze samenwerking echt de moeite waard gaat zijn.

Hij leert mij veel met zijn vakkennis en levenservaring, terwijl ik hem wegwijs kan maken in Nederlandse sollicitatieprocessen waardoor hij zeker een baan gaat vinden. Ik ben best trots dat ik op deze manier kan bijdragen aan zijn succesvolle start op Nederlandse arbeidsmarkt. Zijn overwinning zal ook mijn overwinning zijn en die gaan we samen vieren!’ Koen Durlinger - Product Owner Open Banking

Ook Tim van Ommen is mentor. Hij beschrijft dat hij door deze ervaring een breder perspectief op de wereld heeft gekregen.

‘Mijn mentee woont in een asielzoekerscentrum. Dat maakt onze gesprekken via MS Teams soms onrustig wegens een slechte internetverbinding of rumoer op de achtergrond. Ze staat nog aan het begin van haar oriëntatie op de arbeidsmarkt en ze is bezig om haar eigen ambities te ontdekken. Het is mooi om haar hierbij als mentor te adviseren. We zijn nu in de fase gekomen dat ik mijn netwerk openstel en haar in contact breng met mensen die wellicht ook iets voor haar kunnen betekenen. Tegelijkertijd leer ik ook veel van haar. Ze heeft een andere culturele achtergrond dan ik en leert mij daarmee vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken.’ Tim van Ommen – Manager Web/App Development