Mijn Mentor En Ik 2 | Refugee Talent Hub

Mijn mentor en ik

Anton Schmidt(68) werkte 25 jaar als manager bij diverse organisaties en had daarna een eigen bedrijf in financiële advisering. Nu is hij arbeidscoach bij VluchtelingenWerk Noord-Nederland. Hij begeleidde Beyenne.

‘Nadat ik mijn eigen bedrijf had verkocht, dacht ik: wat nu? Ik wilde iets nieuw gaan doen. Omdat ik vooroordelen over vluchtelingen had dat komt maar hierheen, krijgt een bijstandsuitkering, lekker makkelijk, besloot ik die eens te gaan onderzoeken. Klopte mijn visie? Ik hoorde dat er vrijwilligers uit het bedrijfsleven werden gevraagd om statushouders te begeleiden. Dat trok me aan. Eerder was deelname aan de arbeidsmarkt nog een ondergeschoven kindje bij het inburgeringstraject. Sinds 2015 bestaat het VIP project: maximaal vijftien deelnemers krijgen tien pittige workshops van een halve dag per week. Elke participant krijgt daarnaast een arbeidscoach toegewezen. Tijdens dit traject begeleid je iemand circa anderhalf uur per week, daarna houd je nog een tijdje contact.

In het begin probeerde ik vooral te achterhalen over welke vaardigheden Beyenne precies beschikte. Ik hielp hem met zijn cv, leerde hem om zich te presenteren. Dankzij mijn ervaring doorzie ik gewenste antwoorden. Die zijn heel begrijpelijk: in Afrikaanse culturen zit het er bijvoorbeeld diep ingebakken dat je je als werknemer gedeisd houdt. Terwijl we hier juist verwachten dat je initiatief neemt. Dat is een cultuurshock.Via mijn netwerk regelde ik een stageplek. De eerste keer ging ik met Beyenne mee. De grootste hobbel was de taal, maar het pakte goed uit: hij kreeg zelfs een baan aangeboden. Beyenne dient nu als voorbeeld in onze VIP training. Inmiddels selecteer ik ook zelf vrijwilligers en geef ze door mij ontwikkelde inwerktrainingen. Erg leuk. Het voelt als een nieuwe carrière. En mijn vooroordeel is geheel ontkracht.’

Lees meer verhalen op ons magazine WERK hier.

Tekst: Monique Montanus

Beeld: Peter Arno Broer