Nieuwe takken aan een gesnoeide boom

Vanwege de politieke omstandigheden kwam Ali met zijn gezin in 2019 vanuit Turkije naar Nederland. Een pittige reis. Inmiddels werkt hij alweer ruim een half jaar met veel plezier als data analist bij Achmea. Hoog tijd om even bij te praten. “Het is een heerlijk gevoel om het leven en de toekomst weer te kunnen omarmen.”

Een nieuwe taal

Eenmaal in Nederland wilde Ali zo snel mogelijk de taal onder de knie krijgen om een nieuw en onafhankelijk leven op te bouwen. “Helaas moest dat grotendeels via zelfstudie in het begin. Dan is een nieuwe taal leren niet makkelijk,” legt Ali uit. “Wel leidde het af van de stress die we voelden in het AZC.” Na tien maanden studeren op de taal, behaalde Ali zijn B2-niveau aan de VU in Amsterdam, en snel daarna volgde zijn NT2-diploma.

Toch ervaart Ali de taal nog steeds als een gedeeltelijke barrière. “Hoewel mijn Nederlands niet slecht is, heb ik nog wel moeite met het snelle tempo. Mijn collega’s spreken heel anders dan mijn taalcoach. Vooral het volgen van team overleggen was in het begin een echte uitdaging. Er zijn zo veel begrippen, termen en afkortingen die ik nog moet leren.”

Kansen voor IT talent

Ali ondervond hoe lastig het is om een baan te vinden als je nog geen netwerk hebt. “Ik nam daarom deel aan verschillende trainingen en activiteiten die georganiseerd werden door Refugee Talent Hub. Eén van die activiteiten was ‘Kansen voor IT talent’ bij Achmea. En sindsdien werk ik hier!” vertelt hij trots. Ali voelt zich heel welkom bij Achmea en in zijn team. “Mijn collega’s zorgen er echt voor dat ik me op mijn gemak voel; het voelt als een tweede thuis. Ze helpen me met het leren kennen van de werkcultuur en de werkzaamheden. Ik krijg er heel veel positieve energie van.”

Inmiddels heeft hij zijn Microsoft PowerBI Data Analyst Associate certificaat gehaald en heeft hij veel ambitie op het gebied van rapportages, dashboards en statistische analyses. Als Ali over zijn werk praat, voel je direct zijn enthousiasme.

Gesnoeide boom

Even terug naar Ali’s reis vanuit Turkije. Nadat hij verbannen werd (naar een stad zo’n 800 kilometer verderop), werd hij ontslagen en werd zijn leven hem min of meer onmogelijk gemaakt. Hij kwam dan ook naar Nederland omdat hij een tolerante samenleving zocht, waar mensenrechten, vrijheid en veiligheid belangrijk zijn.

Terugkijkend zegt hij: “Een verbannen persoon is als een gesnoeide boom: hij kan een tijdje geen vrucht dragen. Maar als het seizoen komt, beginnen er nieuwe takken te groeien. De verbannen personen groeien nog sterker, uitdagender en vruchtbaarder in de nieuwe grond. Daarvoor heb je grond, water, mineralen, zon en lucht nodig. Zoals in dit voorbeeld, in mijn verhaal is Nederland de grond, Refugee Talent Hub de mineralen en het water, Achmea de zon, en de vrijheid en diversiteit de lucht geweest voor mij. Met zo'n combinatie is het mogelijk om met veel meer hoop naar de toekomst te kijken.”