Online Talkshow Matching That Matters | Refugee Talent Hub

Online talkshow: “Matching that matters”

Op maandag 28 september praatten drie tweetallen over het werken met vluchtelingen, onder leiding van Bahram Sadeghi. De tips voor succesvolle matching vlogen over tafel. Lees het verslag hieronder, of kijk de volledige talkshow terug via deze link.

Voor het vierde jaar op rij organiseren Provincie Gelderland, Provincie Overijssel en VluchtelingenWerk Oost Nederland (VWON) inspirerende sessies over de integratie van vluchtelingen. De editie van vorig jaar in Arnhem bracht zo’n 250 beleidsmakers en andere betrokkenen bij elkaar. Dit jaar vindt het congres online plaats in de vorm van een reeks van drie Webinars. De eerste in de reeks staat in het teken van “Matching that Matters”.

Veel nieuwkomers willen snel aan de slag en veel werkgevers staan te springen om personeel. Toch gaat de concrete matching vaak mis. Hoe kunnen we tot een betere matching komen? In deze talkshow kwamen geslaagde voorbeelden en praktische tips aan bod. Onder andere van TenneT, de Europese netbeheerder met activiteiten in Nederland en in Duitsland. TenneT is partner van de Refugee Talent Hub. Eerder deze maand ontvingen negen nieuwkomers hun certificaat voor succesvolle afronding van hun leerwerktraject bij TenneT.

Het ontvangen van de certificaat voor succesvolle afronding leertraject bij TenneT

Froukje de Vries specialist Management & Development en Inclusion & Diversity bij TenneT vertelde dat een goede begeleiding van nieuwkomers belangrijk is, onder andere op het gebied van taal en werkcultuur. Daarnaast hamerde ze op het belang van draagvlak. Froukje: “De hele organisatie moet erachter staan om serieus aan de slag te gaan met nieuwkomers. Vooral de leidinggevenden: zij moeten ervoor zorgen dat de nieuwkomers zich comfortabel voelen in hun nieuwe team en andersom, dat het team blij is met hun komst.” Nog een tip: “Laat de functiebeschrijving los. Kijk naar de persoon die tegenover je zit, en niet naar het lijstje met taken.” En last but not least: “Sta stil bij de successen. Soms kosten dingen misschien wat meer moeite en tijd. Daarom is het extra belangrijk de successen te vieren.”

Farishtah Bakhteri is een van de negen nieuwkomers die begin deze maand een certificaat ontvingen voor succesvolle afronding van hun begeleidingstraject binnen TenneT. Hiervan gaat een deel studeren, en een deel blijft bij TenneT. Farishtah komt uit Afghanistan en woont nu 4,5 jaar in Nederland, in januari 2020 is ze gestart als Privacy Expert bij TenneT. Op de vraag van Bahram naar cultuurverschillen op de werkvloer, schoot Farishtah in de lach: “In Nederland wil iedereen altijd alles afstemmen en afspraken maken. Dat is anders in Afghanistan.” En feedback geven en ontvangen, als collega’s onderling: daar moet ze nog steeds aan wennen. Farishtahs tip: Er zijn veel mogelijkheden om werk te vinden en veel organisaties die hierbij kunnen helpen, zoals een jobcoach van de gemeente, de Refugee Talent Hub of VluchtelingenWerk. Ga op zoek naar de organisatie die jou verder kan helpen en meld je aan voor evenementen. “Ik was in het begin bang en durfde me niet in te schrijven. Maar al via het eerste evenement waar ik me voor heb ingeschreven is het me gelukt om een leuke baan te vinden.”

Froukje en Farishtah bij 'Matching that matters'

Froukje de Vries (TenneT): “Werkgevers zijn op zoek naar mensen met flexibiliteit, mensen die om kunnen gaan met veranderingen. Als er een groep is die veranderingen heeft meegemaakt en geleerd heeft ermee om te gaan, dan is dat deze groep wel.”

Naast Froukje de Vries en Farishtah Bakhteri waren ook Annemiek Dresen, Hussein Hassan en Bastiaan Kuijt van NewBees aanwezig, en Wilma Roozenboom namens de Refugee Talent Hub. Een greep uit hun ervaringstips: Kijk naar de persoon in plaats van de cv. Analyseer als werkgever waar de obstakels zitten in je bedrijf - waarom lukt het niet zomaar om nieuwkomers aan te nemen? - en haal ze weg: assessments zijn vaak heel talig of cultureel bepaald, in sollicitatieprocessen zitten onbewuste vooroordelen etc. Alloceer centraal budget waardoor het voor afdelingsmanagers laagdrempeliger wordt om nieuwkomers aan te nemen. En vooral ook: Maak het niet te moeilijk, ga gewoon aan de slag. Doe het. En heb een beetje geduld met elkaar.

Ben je zelf een nieuwkomer en benieuwd naar onze evenementen klik dan hier. Wil jouw bedrijf zich inzetten voor een meer diverse en inclusieve organisatie klik hier voor meer informatie.