• Praktijk

‘Ze hebben mij een hand gegeven’

Op de Facebook-pagina van de Refugee Talent Hub ziet Zaher het HackYourFuture-event langskomen ‘Ik dacht gelijk: dit past perfect bij mij’. Inmiddels werkt hij al bijna vier jaar voor KPMG, een internationale accountants- en adviesorganisatie. Dit is zijn verhaal.

Via een event van HackYourFuture kwam Zaher bij KPMG terecht
Klaarstomen

In Syrië studeert Zaher Technologie- en informatiekunde waarna hij een jaar werkzaam is als docent technologie. Wanneer de situatie in zijn land van herkomst verslechtert moet Zaher met zijn gezin noodgedwongen Syrië verlaten. Eind 2014, na aankomst in Nederland, wil hij niet stilzitten. Om ervaring op te doen solliciteert hij daarom op een plek bij HackYourFuture; een programmeeropleiding voor vluchtelingen, waarmee zij kunnen worden omgeschoold tot programmeur. ‘Ze hebben mij geholpen door mij klaar te stomen voor de volgende stap. Eén van mijn begeleiders bij HackYourFuture stuurde mijn CV naar KPMG, met de vraag of ze een functie voor mij hadden’. Zaher wordt aangenomen en zijn contract wordt meerdere keren verlengd. Inmiddels is hij bijna klaar met het afronden van een deeltijd master Software Engineering aan de Open Universiteit, die hij volgt naast zijn functie als consultant bij KPMG.

Ik dacht gelijk: dit past perfect bij mij

Zaher
Groeiproces

Zaher: ‘Toen ik begon bij KPMG was ik soms best onzeker, omdat ik weinig werkervaring had en niet lekker in mijn vel zat. Het was een soort culturele botsing; in dienst treden bij zo’n groot bedrijf in Nederland was helemaal nieuw voor mij. Ik had niet genoeg zelfvertrouwen waardoor ik bang was dat ik mijn taak niet op tijd af zou ronden’. Naar verloop van tijd leert Zaher dat het juist goed is dat hij de tijd neemt om te leren en dat fouten maken gezond is. De ervaring die hij opdoet bij KPMG ziet hij daarom als een groeiproces. ‘Het is een soort van proces waarbinnen je aan jezelf werkt, jezelf ontwikkelt. Tijdens dit proces verzamel je feedback van je collega’s, je managers’. Zijn collega’s spelen hierbij een belangrijke rol. ‘Toen ik begon kreeg ik een buddy toegewezen, wanneer ik een vraag had kon ik hem altijd direct bereiken’. Naast hulp bij werkgerelateerde activiteiten is het ook fijn dat hij daarbuiten een goede band heeft opgebouwd met zijn collega’s. ‘Ik voel mij thuis bij KPMG omdat ik altijd mensen heb om mee te praten, we voeren veel gesprekken over ons privéleven of over het nieuws’.

Internationale feestdag

Binnen KPMG is het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt op de werkvloer. ‘Bij KPMG werken ze hier hard aan, ze doen alles om inclusie te verbeteren. Zo hadden we laatst een groepsdiscussie met meerdere afdelingen over wat er beter zou kunnen’. Daarnaast vertelt Zaher dat collega’s een tijdje geleden een internationale feestdag hebben georganiseerd ‘Het is een jaarlijks evenement waarbij mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten hun cultuur kunnen introduceren. Mijn collega’s zetten dan tafels neer waar iedereen spullen op kan leggen die typisch zijn voor zijn of haar cultuur, zoals bijvoorbeeld eten of kleding. Zo maakt iedereen kennis met jouw land’. Zaher is blij met de hulp die hij heeft gekregen waardoor hij zijn draai heeft kunnen vinden in Nederland. ‘De eerste steun die ik kreeg, was van de Nederlandse staat, toen ik vroeg of ik hier mocht blijven. De tweede hulp die ik vond was bij HackYourFuture, ze hebben mij een hand gegeven waardoor ik bij KPMG kon gaan werken’.