Over ons

Wij zijn Refugee Talent Hub, een werkgeversinitiatief. Wij brengen vluchtelingen en werkgevers dichter bij elkaar met betaalde banen als doel. Onze droom is een Nederland waarin werkgevers de talenten van vluchtelingen zien en benutten en vluchtelingen dus de juiste kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Veel vluchtelingen in Nederland staan te popelen om aan het werk te gaan. Toch lukt het niet iedereen om een baan te vinden. Als je nieuw bent heb je vaak een klein netwerk en is het moeilijk om werkgevers te ontmoeten. Andersom geldt dat ook. Veel werkgevers willen het talent en het vakmanschap van vluchtelingen graag benutten, maar weten hen niet goed te vinden.

Een baan draait om veel meer dan alleen maar geld verdienen. Het hebben van werk betekent ook structuur, sociale contacten en het gevoel nodig te zijn en erbij te horen. Uit allerlei onderzoek blijkt dat werk in hoge mate bijdraagt aan een snelle integratie. Bovendien zijn werkgevers met een divers personeelsbestand aantoonbaar succesvoller dan andere werkgevers. Redenen te over om met vluchtelingen aan het werk te gaan.

Daarom is er sinds 2016 Refugee Talent Hub. Wij brengen werkgevers in contact met werkzoekende vluchtelingen via kleinschalige, op maat gemaakte bijeenkomsten. Daarbij staat de persoonlijke ontmoeting centraal. Bekijk en lees hieronder meer over onze aanpak en concrete activiteiten.

Refugee Talent Hub is een werkgeversinitiatief, voor en door werkgevers.

Samen met werkgevers organiseren wij activiteiten voor vluchtelingen op de werkvloer, met betaald werk als doel. Een van de belangrijkste belemmeringen in de zoektocht naar werk, is het ontbreken van een netwerk. Werkgevers en vluchtelingen ontmoeten elkaar simpelweg niet. Tijdens onze bijeenkomsten staat de ontmoeting daarom centraal: een mooie manier om kandidaten persoonlijk te leren kennen en voorbij alleen het cv te kijken.

Alle activiteiten worden aangeboden op maat, aansluitend bij de specifieke wensen van werkgevers. Het actuele aanbod van onze activiteiten is hier te vinden. Refugee Talent Hub neemt de werving en selectie voor haar rekening en heeft diverse draaiboeken klaarliggen voor de organisatie; locatie en organisatorische ondersteuning is aan de werkgever.

Wij ondersteunen onze partners door middel van:

  • Workshop Tijdens onze workshops werk je als werkgever met vluchtelingen aan hun professionele vaardigheden. Denk hierbij aan een LinkedIn-training, crashcourse Excel, fotografieworkshop of sollicitatietraining. Vluchtelingen steken er iets van op en voor werkgevers is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met werkzoekende vluchtelingen.

  • Meet-and-greet Tijdens deze activiteit staat de persoonlijke ontmoeting met een groep werkzoekende vluchtelingen centraal en kun je makkelijk en snel kandidaten werven. We komen bijeen in een kleine groep (met vijf personen of meer) of organiseren een groot evenement (met zo’n honderd mensen). Onze meet-and-greets zijn informeel en praktisch en staan in het teken van samen iets doen. Bij een financiële dienstverleners kraken we een businesscase, bij restaurants duiken we de keuken in en bij technisch installatiebedrijven gaan we aan de slag met boren en spouwmuren.

  • Training In een stoomcursus van enkele weken of maanden brengt de werkgever (samen met Refugee Talent Hub) een groep vluchtelingen vaardigheden bij zoals programmeren, technische hard skills of boekhouden. Dit soort ‘klasjes’ vergroten de kansen van vluchtelingen om aan een baan te komen; deelnemende werkgevers ontmoeten mogelijk interessante nieuwe werknemers.

  • Intern opleidingstraject Tijdens een dergelijk programma leiden werkgevers vluchtelingen op in een korte, interne opleiding - met steun van Refugee Talent Hub. Na het succesvol afronden van deze opleiding, kunnen kandidaten meteen aan de slag bij de werkgever.

  • Mentorprogramma Medewerkers van een werkgever worden door ons gekoppeld aan werkzoekende vluchtelingen: een mentee. Gedurende een periode van meestal drie tot zes maanden werken mentor en mentee samen toe naar een concreet, werk-gerelateerd doel en wisselen onderling kennis, netwerk en ervaringen uit.

Andere ideeen zijn mogelijk, mits ze de kans op betaald werk voor vluchtelingen vergroten. In overleg met de werkgever bepalen we wat passend is.

Naast bovengenoemde activiteiten, ondersteunt Refugee Talent Hub werkgevers met het versterken van intern draagvlak rondom diversiteit op de werkvloer in het algemeen en het werken met vluchtelingen in het bijzonder. Dat doen we onder andere door middel van de Waarde van Werk campagne waarvan je hieronder een voorbeeld ziet. Ook onderhoudt Refugee Talent Hub een breed netwerk van gelijkgestemde werkgevers en faciliteren wij de uitwisseling van kennis en ervaring tussen werkgevers onderling, rondom vraagstukken uit de praktijk. En daarbij werken we nauw samen met maatschappelijke organisaties zoals VluchtelingenwerkNederland, NewDutchConnections, NewBees en de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF. We noemen onszelf niet voor niets een hub: ons netwerk is wat ons maakt tot wie wij zijn.

Het was Accenture die kwam met het idee van Refugee Talent Hub. Deze consultancy firm company presenteerde het idee op het World Economic Forum in 2016, waarna Refugee Talent Hub als zelfstandige stichting nog datzelfde jaar het licht zag. Inmiddels is Refugee Talent Hub uitgegroeid tot een actief netwerk van corporates en maatschappelijke organisatie. Als oprichter en partner van het eerste uur, is Accenture nog altijd nauw betrokken bij Refugee Talent Hub. Dat blijkt onder andere uit het feit dat Accenture permanent twee junior medewerkers (en vaak een stagiair) fulltime detacheert bij Refugee Talent Hub, voor de duur van zes maanden tot een jaar. Goed voorbeeld doet goed volgen: sinds 2021 detacheert ook de Rabobank tijdelijk medewerkers bij Refugee Talent Hub.

Eva Huson Senior partnershipmanager
Salar Ashari Fotograaf / Sociale media /Back office
Wilma Roozenboom Directeur
Batsheba White Senior partnershipmanager
Lana Savic Partnershipmanager
Valérie van de Luitgaarden Coördinator Projecten en Programma Team
Samina Ahmed Programmamanager
Jan-Simon Rotgans Senior partnershipmanager
Ria Yetsenga Communicatie
Sabine de Frémery Senior partnershipmanager
Naiem Zayeri Programmamanager
Mirthe van Pelt Programmamanager (Accenture)
Houda Zaït Partnershipmanager
Amir Tavoosi Programmamanager (Accenture)
Meghelina Moesker Programmamanager (Rabobank)
Dennis Aarnink Programmamanager & communicatie
Jeroen Kerkvliet Programmamanager (Rabobank)
Michelle Hendriks Programmamanager (Rabobank)
Juliet van Vliet Programmamanager (Accenture)
‘Ik heb al zoveel ambitieuze, veerkrachtige en leergierige vluchtelingtalenten mogen ontmoeten dat ik me met volle overtuiging inzet om vluchtelingtalenten in te zetten in het bedrijfsleven’
— Manon van Beek
‘Vluchtelingtalenten zijn een verrijking voor de arbeidsmarkt en ik ervaar het als zeer waardevol dat ik mijn kennis en ervaring mag inzetten in mijn bestuursfunctie bij de Refugee Talent Hub.’
— Charlotte van Thienen
‘Er zit volop talent in de groep mensen die nieuw in Nederland is aangekomen’
— Harm Albert Zanting
‘De Refugee Talent Hub biedt vluchtelingen perspectief en versnelde integratie door werk en werkgevers toegang tot gedreven medewerkers met enorme veerkracht, een prachtige win-win situatie’
— Nynke Jansen
‘De rol van bestuurslid bij de Refugee Talent Hub past goed bij mij en bij wat ik wil teruggeven aan de maatschappij’
— Zina Agovic