Campagne Refugee LinkUp raakt een snaar

Op 6 maart ging de campagne Refugee LinkUp live – een idee van reclamebureau 180 Amsterdam. Met de hashtag #sharingmynetwork deelden 25 statushouders ruim twee weken lang het LinkedIn profiel van een corporate deelnemer.

Van vraagstuk naar briljant idee

Een van de obstakels tussen vluchtelingen en werk is het ontbreken van een netwerk - zoals ook de minister weer schreef in haar Kamerbrief van 9 maart jl.. Dat ontbrekende netwerk is zeker niet het enige, maar wel een belangrijke belemmering.

180 Amsterdam is al jaren partner van Refugee Talent Hub. Naast de reguliere activiteiten, zetten ze ook hun creativiteit graag in voor onze missie. Gratis. Een gesprek over het ontbreken van een relevant professioneel netwerk voor statushouders bracht 180 Amsterdam op het briljante idee om de campagne Refugee LinkUp op te zetten.

Awareness

Want naast dat het zonde is voor deze mensen dat we hun talent onbenut laten, is het ook een enorme gemiste kans voor Nederland, vooral gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. En veel mensen zijn zich simpelweg niet bewust van deze cruciale hindernis voor statushouders.

Didi Sutisna, strategy director bij 180 Amsterdam: "Als kind van politieke vluchtelingen weet ik heel goed hoe moeilijk het is om een nieuw bestaan te beginnen, in een nieuw land, zonder een netwerk. Toen wij het idee bespraken om mensen te stimuleren om hun eigen netwerk te openen voor statushouders, wist ik meteen dat dit moest gebeuren. Niet alleen genereer je hiermee meer bewustzijn, maar pak je het probleem aan 'where it matters'."

En dus vroegen we 25 mensen met een groot LinkedIn-netwerk om hun profiel twee weken lang te delen met een statushouder. Organiseerden we een fotoshoot en momenten voor berichten over de campagne op alle tijdlijnen. En een bedrijfspagina voor Refugee LinkUp. Alles om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen het op LinkedIn voorbij zouden zien komen.

Enthousiaste reacties

De weken voorafgaand aan de lancering van de campagne waren wij zelf al heel enthousiast, maar hoe zou de rest van Nederland reageren? Gelukkig stroomden de warme, enthousiaste, aanmoedigende berichten binnen. Binnen vier dagen zaten we op ruim 500.000 impressies op LinkedIn; we hadden duidelijk een snaar geraakt! We hadden niet durven hopen dat het zo’n vlucht zou nemen. De campagne kreeg nog extra aandacht doordat JC Decaux zich ook pro bono aansloot: op digitale billboards in Amsterdam, Rotterdam en Leidschendam waren drie van ‘onze’ koppels een week lang te zien.

Allemaal leuk, maar ook de meetbare resultaten tot nu toe liegen er niet om. Zo’n 1.5 miljoen views op #refugeelinkup, daarbovenop een half miljoen views op de billboards, een paar duizend reposts, en veel mensen die ons spontaan benaderen met de vraag of zij ook iets kunnen doen, hebben de publieke awareness een behoorlijke boost gegeven. En dat was precies het doel van Refugee LinkUp.

Daarnaast: met twee baan-toezeggingen, vele afspraken voor kopjes koffie of sollicitatiegesprekken en een enorme uitbreiding van de LinkedIn-netwerken van de deelnemende statushouders, is voor ons de campagne extra geslaagd. Zó geslaagd zelfs, dat we er een klein vervolg aan gaan geven… Houd onze socials in de gaten!

Ben je enthousiast geworden? Hier lees je hoe je zelf – heel gemakkelijk – mee kunt doen. Of laat je inspireren door Ruben Nieuwenhuis van Techgrounds :-)