Het draait om kansen. Daar wil ik me voor inzetten

Rabobank en de Refugee Talent Hub werken samen sinds 2019. Inmiddels werken er ruim 70 statushouders bij de bank en is de samenwerking uitgebreid: sinds vorig jaar detacheert Rabobank medewerkers bij de Refugee Talent Hub. Chantalle Stottelaar was de eerste die de kans greep om een half jaar uit haar dagelijkse werkzaamheden als accountmanager MKB te stappen. Bij de Refugee Talent Hub zette zij haar ervaring en passie in, en werden haar ambities duidelijker. We spreken Chantalle samen met Janine Vos, Chief Human Resource Officer van Rabobank, over de waarde van het detacheren.

Growing a better world together

De missie van Rabobank, Growing a better world together, sluit naadloos aan op de why van de Refugee Talent Hub. Beide organisaties willen de wereld een stukje beter maken, op hun eigen manier. Janine licht toe: “Wij zijn een missie-gedreven coöperatie. Dat betékent wat. We financieren ook oplossingen voor maatschappelijke problemen, we kijken bijvoorbeeld naar sociale ongelijkheid en inclusie. Maar het moet niet bij woorden blijven, we willen het zelf ook laten zien.”

Zingeving en skills

“Daarnaast zien we dat steeds meer mensen op zoek zijn naar meer zingeving in hun werk. Dat wil je als werkgever faciliteren, omdat je je medewerkers waardeert en wilt behouden. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren; één daarvan is door medewerkers de mogelijkheid te geven een half jaar bij de Refugee Talent Hub te werken. Voor Rabobank is het belangrijk omdat we op die manier een stichting ondersteunen die past bij onze missie. En een mooie bijkomstigheid is dat medewerkers daardoor ook weer nieuwe vaardigheden opdoen – het is verrijkend – en daarmee ontwikkelen ze vaardigheden van de toekomst. Kortom, als je op de lange termijn kijkt, is het gewoon een voordeel voor alle partijen.” Foto: Janine Vos

Toegevoegde waarde

“Dat ben ik helemaal met je eens,” vult Chantalle aan. “Ik heb mijn periode bij de Refugee Talent Hub als enorm waardevol ervaren. Ik was blij verrast door de kans die ik kreeg om me extern in te zetten en merkte daarin ook dat ik mijn ervaring goed kon toepassen. Ik heb ook ontzettend veel over mezelf geleerd: ik wil graag verder op het gebied van projectmanagement binnen diversiteit en inclusie. Het is ook fijn om te voelen dat ik de bank hier weer zo veel in terug kan geven.”

Het draait om kansen krijgen

Waarom detacheren zo waardevol kan zijn voor iemand persoonlijk, blijkt uit het verhaal van Chantalle. Haar Peruaanse moeder heeft in Nederland nooit de kansen gehad die ze verdiende – ondanks een dubbele master’s degree: ze heeft 25 jaar in de schoonmaak gewerkt. Chantalle heeft van dichtbij gezien wat dat deed met het zelfvertrouwen van haar moeder. “Vanaf de zijlijn heb ik gezien hoe die deur iedere keer weer dichtging door alle vooroordelen.” Die ervaring is voor haar een extra drijfveer om zelf de regie te pakken over haar loopbaan én om het verschil te willen maken voor andere mensen. “Het draait om kansen die je krijgt. Ik vind dat íedereen zo’n kans verdient. Daar wil ik me voor inzetten.”

Bij de Refugee Talent Hub was Chantalle verantwoordelijk voor de samenwerking met partners zoals Rabobank, ABN Amro, EY, KPMG en Achmea. De projecten en activiteiten die ze met hen organiseerde, stonden allemaal in het teken van het verbeteren van de positie van mensen met een vluchtelingachtergrond op de Nederlandse arbeidsmarkt. “Ik heb veel mogelijkheden gehad en de kans gekregen om op verschillende plekken in de wereld te wonen. Naast mijn moeders ervaring zijn mijn eigen buitenlandervaringen ook haakjes voor mij. Daardoor begrijp ik nieuwkomers beter, denk ik. Want je leven ergens anders opnieuw starten, dat is niet zomaar iets.” Die empathie en kracht kon ze goed kwijt in haar rol bij Refugee Talent Hub.

Bouwen aan verbinding

Haargeheime wapen? “Blijf persoonlijk en toon jezelf kwetsbaar in je eigen kracht. Ik heb mijn verhaal bijvoorbeeld gedeeld met de deelnemers van de Finance Academy. Dat maakte duidelijk dat iedereen een persoonlijk verhaal heeft. Het creëert vertrouwen en daarmee bouw je aan echte verbinding.” En dat wil ze blijven doen. Vol enthousiasme vertelt ze over haar gewenste volgende stap: “Ik wil bijdragen aan het implementeren van het diversiteit en inclusie-beleid. Het verschil maken op het gebied van unconcious biases, instroom, doorstroom en behoud. Voor vluchtelingen en andere nieuwkomers, en voor mensen met een bi-culturele achtergrond. Ik wil verandering creëren, het maatschappelijke beeld positief beïnvloeden!”

De energie en ambitie spat er vanaf. Als deze detacheringservaring ons één ding vertelt, dan is het wel dat het voor iedereen wat oplevert: voor de Refugee Talent Hub, voor de partnerorganisatie én voor de gedetacheerde zelf. Dankjewel voor je inzet in het afgelopen half jaar – we blijven je volgen, Chantalle!

Nieuwsgierig naar meer over onze samenwerking met Rabobank? We spraken ook uitgebreid met Janine Vos over het thema vluchtelingen en werk. Daarover binnenkort meer - houd onze nieuwsbrief en socials in de gaten!