Het voelt alsof mijn leven eindelijk is begonnen

“Het was altijd mijn droom om in een land te werken dat hoog aangeschreven staat in civiele techniek. Nederland is zo’n land. Het heeft een grote reputatie met het ontwerpen, construeren en bouwen van infrastructuur en grote gebouwen. Iedereen kent de Deltawerken."

Sami Humaid, bouwkundig ingenieur bij Sweco vertelt: "Mijn vader motiveerde me om bouwkundig ingenieur te worden. Na een studie in mijn geboorteland Jemen kon ik naar een van de topuniversiteiten in Maleisië, waar ik in 2018 afstudeerde. Daarna wilde ik niets liever dan werken."

"Teruggaan naar Jemen was door de burgeroorlog en humanitaire crisis echter geen optie. Ik was er voor het laatst in 2017 en toen werd ik bij elk checkpoint uren ondervraagd. Ik besefte toen dat ik daar niet meer kon zijn. Sindsdien zie ik mijn vader alleen nog via Google Meet. Het is zwaar om hem te moeten missen, maar ik wilde leven en hij wilde dat ik zou slagen in het buitenland. Ik ben blij dat hij me heeft gepusht."

Ik voelde weer dat ik perspectief had

"Na mijn asielaanvraag in Nederland mailde ik meer dan 100 sollicitatiebrieven naar bedrijven. ‘Je moet eerst Nederlands leren’, was regelmatig de reactie. Via-via kwam ik in contact met Refugee Talent Hub, een platform dat vluchtelingen en werkgevers bij elkaar brengt met als doel betaalde banen. Deze mensen gaven me het gevoel dat ik perspectief had. Ik werd geholpen door een vaste contactpersoon en kreeg sollicitatietraining. Via speeddates maakte ik kennis met bedrijven. Bij architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco had ik meteen een goed gevoel. Ik moest alleen geduld hebben, omdat mijn ervaring net niet aansloot bij wat ze toen zochten. Een jaar later was het zover. Ik werd aangenomen bij Sweco en mocht in februari beginnen!"

"Al na 3 weken werd ik bij een project betrokken op Amsterdam IJburg. Geweldig! Sinds de eerste minuut voel ik me ermee verbonden. Ook heb ik veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Ik kan elk moment mijn laptop openklappen en werken. Ook thuis ja, maar voor mijn Nederlands en om collega’s te leren kennen is het beter om vaak op kantoor in Alkmaar te zijn. Werken en Nederlands horen, helpen me integreren."

Onderdeel van de samenleving

"Door de structuur in mijn leven voel ik me weer nuttig en heb ik concrete doelen, zoals groeien naar senior bouwkundig ingenieur. De stress is weg. Het wachten duurde weliswaar lang, maar ik heb mezelf altijd voorgehouden dat alles ooit beter zou worden. Het voelt alsof mijn leven eindelijk is begonnen. Daar ben ik Refugee Talent Hub dankbaar voor. Ik maak nu deel uit van een samenleving in beweging. Nederland moet bouwen, bouwen, bouwen. Dat ik daar iets in kan betekenen is prachtig. Zo kan ik iets terugdoen voor Nederland.”

Bron: Magazien, Noord Holland