Meet: Nabil en Mohamad, Accenture

Na een workshop interculturele communicatie op de werkvloer, ontmoet de Refugee Talent Hub Nabil (36) en Mohamad (31). Nabil vond een baan bij Accenture na een Meet & Greet. Nu zet hij zich in door het mentoren van Mohamad tijdens het mentortraject van Accenture.

Mohamad kwam eind 2013 vanuit Syrië naar Nederland. In Syrië had hij al vijf jaar werkervaring als IT-deskundige bij het ministerie van Toerisme. In Nederland begon hij gelijk met Nederlandse lessen, zodat hij hier ook weer snel aan de slag zou kunnen. Dat was lastig. Daarom startte Mohamad op een werkervaringsplek als administratief medewerker bij de gemeente, “Hier kon ik een netwerk opbouwen binnen de gemeente en leren hoe ik met Nederlanders op de werkvloer om moest gaan.”

Nabil haalde in Irak zijn Bachelor diploma ‘Software Engineering’ en werkte negen jaar in Syrië en Irak met Oracle systemen. In Nederland had hij het geluk dat zijn diploma op waarde werd geschat. Ondanks dat was het voor Nabil nog steeds lastig om in Nederland een vaste baan te vinden; “Je komt een hoop obstakels tegen onderweg. Toen ik nog in het AZC zat ben ik al begonnen met solliciteren. In 7 maanden heb ik ongeveer 350 sollicitatiebrieven verstuurd. Ik werd bij alles afgewezen, vooral door de taalbarrière.” Nadat Nabil bij Accenture solliciteerde voor een stage werd hij gewezen op mogelijke vaste banen in het Oracle-team, waar hij na een aantal gesprekken werd aangenomen. Nabil vertelt: “Werk is een ‘mean of living’. Het geeft je een doel in het leven. Daarnaast geeft het je ook de mogelijk om meer te doen in je leven. Het opent deuren”.

Ook Mohamad geeft aan dat werk voor hem belangrijk is: ‘Werk is leven. Leven zonder werk is niks. Werk geeft mij meer zelfvertrouwen en energie. Werk is alles.‘

Nabil en Mohamad zien elkaar 1 2 keer per maand. Nabil helpt Mohamad met zijn CV, geeft adviezen over sollicitatiegesprekken en helpt doelen te formuleren. “Nabil leert mij andere manieren om een sollicitatiegesprek uit te voeren. Van zijn ervaring kan ik heel veel leren.”