Zoek iets dat echt bij je past en ga er dan voor!

Een gesprek met mooie woorden over en weer. Onlangs ontmoette ik Sahar en Dave, die samen het Women Mentoring Program van ManpowerGroup hebben doorlopen. De vastberaden Sahar, op zoek naar carrièrekansen in een nieuw land, werd gematcht met Dave, die naast zijn functie als HR-adviseur zich graag inzet om anderen hun weg te laten vinden in Nederland.

Dave: “Via een collega werd ik op de hoogte gebracht van het mentorprogramma dat ManpowerGroup samen met Refugee Talent Hub organiseert. Vanaf het eerste moment was ik enthousiast. Ik denk dat we allemaal weleens iets extra’s kunnen doen voor een ander. Het is namelijk niet voor iedereen even makkelijk om zijn of haar weg te vinden in Nederland. Wat voor mij vanzelfsprekend is, geldt niet voor iedereen. Vanuit die overtuiging besloot ik mee te doen en ontmoette ik Sahar.”

Sahar: “Het is moeilijk voor mensen met mijn achtergrond om een ingang te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik heb meerdere programma’s gevolgd om mijn kansen te vergroten. Bij ManpowerGroup ontmoette ik mijn mentor Dave. Ik had met hem gelijk een goede klik. Tijdens het programma spraken we elkaar elke drie weken. Nu spreken we elkaar nog steeds regelmatig. Als ik ergens mee zit, kan ik altijd bij hem terecht. Ook Surienna, (HR-adviseur) heeft mij veel geholpen. Deze mensen hebben mij zelfvertrouwen gegeven en een grote bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling. Dit heeft geleid tot een Recruitment & Consultancy stage bij ManpowerGroup, waar ik het op dit moment erg naar mijn zin heb.”

Women Mentoring Program

Tijdens het mentorprogramma, dat is gericht op vrouwen met een vluchtelingenachtergrond, werken de duo’s door een-op-een coaching aan verschillende vaardigheden. Denk aan het upgraden van het cv, tips om succesvol te solliciteren, informatie over de Nederlandse werkcultuur of het delen van een netwerk. Sahar: “Door Dave heb ik veel nieuwe mensen ontmoet, met wie ik nog veel contact heb. Hierdoor heb ik een netwerk kunnen opbouwen. Dat is heel waardevol voor mijn carrière.”

Dave: “Ik wil benadrukken dat 95% van het werk door Sahar zelf is gedaan. Haar grote enthousiasme zie je terug in alles wat ze doet. Sahar is vastberaden en erop gebrand om er wat van te maken. Dat maakt het voor mij makkelijk en leuk om met haar te werken. Oké, ik heb haar geholpen met een aantal contacten leggen binnen de organisatie, maar uiteindelijk heeft ze alle processen zelf doorlopen.”

Ook Dave heeft waardevolle lessen meegekregen van zijn mentee. “Zij liet mij zien hoe je omgaat met situaties die misschien anders zijn dan je zou willen. Het doorzettingsvermogen waarmee Sahar haar doelen weet te bereiken, dat vind ik echt inspirerend. Het motiveert mij om positief te kijken naar uitdagingen die ik zelf tegenkom.”

Leren van afwijzingen

Sahar adviseert andere nieuwkomers vooral om actief te zijn. “Toen ik in Nederland kwam, wist ik nog niet goed wat ik wilde. Ik heb verschillende activiteiten gevolgd. Soms past iets niet of word je afgewezen. Dat is niet leuk, maar van elke afwijzing leer je. Zelfs als je 100 afwijzingen krijgt! Een tip: vraag waarom je bent afgewezen, dat helpt je verder in je zoektocht. Zoek iets dat echt bij je past en ga er dan voor!

Die juiste match vond Sahar bij het programma van ManpowerGroup. Om de geschikte match te vinden, is het volgens Sahar belangrijk om actief te zijn. “Ik woon in een klein dorp waar ik niet veel mensen spreek. Door actief allerlei evenementen te bezoeken heb ik een netwerk opgebouwd. Ik heb zelfs vrienden gemaakt bij de activiteiten van Refugee Talent Hub. Ik wens andere nieuwkomers hetzelfde toe. Het is belangrijk om actief te zijn, want daardoor leer je nieuwe mensen kennen die jou kunnen helpen, zoals Dave. Dat gun ik alle nieuwkomers.

Er weer toe doen

Sahar zit zeker niet stil. In kleine stappen werkt zij aan haar toekomst. De Recruitment & Consultancy stage bij ManpowerGroup, waar ze zich gewaardeerd voelt door de collega’s om haar heen, heeft nu de focus. “Binnen deze organisatie vond ik de kracht die ik nodig had om te voelen dat ik er weer toe doe. Ik blijf leren, mijzelf ontwikkelen en ik hoop daarmee ook mijn bijdrage te kunnen leveren aan Manpower. 

Uiteindelijk hoopt Sahar hoopt ook anderen te kunnen helpen. “De uitdagingen die ik zelf heb moeten overwinnen, ik wil niet dat anderen dit hoeven mee te maken. Daarom hoop ik later anderen te kunnen helpen bij hun uitdagingen, zodat ze ook hun doelen kunnen behalen.”