Finance Academy: terugblik KPMG programma

Begin oktober startte de Refugee Talent Hub met partners EY, KPMG, Rabobank en Adyen de Finance Academy. In vier maanden tijd leren 20 statushouders over werk in de financiële sector in Nederland en krijgen zij de kans om hun soft en hard skills te verbeteren. KPMG verzorgde maand twee. Joline Heusinkveld (KPMG, Corporate Responsibility), begeleidde dit traject en blikt terug.

Begin oktober startte de Refugee Talent Hub met partners EY, KPMG, Rabobank en Adyen de Finance Academy. In vier maanden tijd leren 20 statushouders over werk in de financiële sector in Nederland en krijgen zij de kans om hun soft en hard skills te verbeteren. KPMG verzorgde maand twee. Joline Heusinkveld (KPMG, Corporate Responsibility), begeleidde dit traject en blikt terug.

Joline: “Al een jaar geleden zat KPMG met de Refugee Talent Hub om tafel voor de ontwikkeling van een nieuw programma voor getalenteerde statushouders met een financiële achtergrond. Het doel? De deelnemers kennis laten maken met de Nederlandse financiële sector, maar hen ook de skills en het netwerk meegeven om hun uitgangspositie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Hoewel de plannen door COVID-19 uitgesteld moesten worden, is de Finance Academy met veel enthousiasme en goede ideeën van alle partners tot stand gekomen. Een programma dat niet alleen waardevol was voor de deelnemers, maar ook voor onze eigen medewerkers.

“Ik vind het belangrijk dat iedereen een plek vindt in de maatschappij. Door een training te verzorgen voor de doelgroep kan ik een steentje bijdragen en deze talentvolle professionals helpen een passende plek op de Nederlandse arbeidsmarkt te vinden. Dat is niet alleen goed voor deze professionals zelf, maar ook voor bedrijven en de maatschappij in bredere zin. Ik ben ervan overtuigd dat diversiteit in alle opzichten leidt tot rijkere oplossingen en een inclusievere samenleving.” - (Vera Moll, KPMG Sustainability)

Het KPMG programma in het kort

Joline: “KPMG heeft in het programma expertise geleverd op het gebied van financiële adviesdiensten. Aan de hand van een casus leerden de deelnemers meer over hoe bedrijven waarde kunnen genereren vanuit een strategisch oogpunt, hoe het deals-proces werkt en wat er bedoeld wordt met financial due diligence. Maar ook dat het voor bedrijven steeds belangrijker wordt om zich te richten op hun non-financiële informatie (milieu, maatschappij en governance) en wat duurzaam investeren inhoudt”.

*“Financial due diligence from the deal side was interesting. I felt I was working a puzzle that needs to be solved. I really enjoyed the class” - *(Finance Academy deelnemer)

“Vanaf de start merkte je de positieve en enthousiaste interactie met de groep. De leergierige participanten stelden scherpe vragen en wisten goed samen te werken om tot een passende oplossing voor onze casus te komen.” - (Olivier van der Koelen, KPMG Operating Strategy)**

Kennis en een netwerk

Joline: “Buiten het opdoen van nieuwe kennis over onze financiële diensten vonden we het ook belangrijk dat de deelnemers zoveel mogelijk KPMG’ers leerden kennen en de tools meekregen om een goede sollicitatie voor te bereiden. Tijdens de online meet & greet, waar ook veel expats van ons aan meededen, gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de Nederlandse werkcultuur en het belang van een divers team voor de kwaliteit van je werk. Tijdens de workshop met onze recruiters kregen de deelnemers tips hoe je een goed CV opstelt of een motivatiebrief schrijft en werd er ingegaan op hoe je het beste je eigen verhaal naar voren brengt. Het verklaren van het gat op je CV zonder meteen het stempel ‘vluchteling’ te krijgen was een zorg voor veel deelnemers.”

“The class was very fruitful not only content wise but also on the networking side. I just wish there was more time” - (Finance Academy deelnemer)

“Inmiddels zijn er virtuele koffieafspraken gepland tussen enkele deelnemers en onze recruiters en collega’s. Het meedoen aan een programma als de Finance Academy leert ons weer hoe belangrijk het is dat werkgevers deze doelgroep meer kansen bieden op de arbeidsmarkt. Maar het gaat verder dan alleen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het biedt ons namelijk weer de kans om nieuw talent te ontdekken en aan te trekken. Een echte win-win!”