Je eigen plek vinden én anderen vooruit helpen

Binnen een jaar een nieuwe baan en promotie in een vreemd land, vluchtelingen helpen met hun belastingen en vrijwilligerswerk in je woonplaats. Rabobank deelde dit mooie verhaal van Ali Kaddourah, die via Refugee Talent Hub bij Rabobank terecht kwam.

“Ik hou er een positieve mindset op na, pak elke uitdaging op en ga routine het liefste uit de weg.” Ali Kaddourah is zeker van zijn zaak. Sinds het voorjaar van 2023 werkt hij bij Rabobank en in oktober 2023 maakte hij promotie naar zijn huidige functie van Cost Allocation Specialist. Nog geen jaar eerder, in september 2022, werd hij toegelaten tot de Finance Academy van de Refugee Talent Hub, de dag voor zijn derde kind werd geboren. En twee weken voor hij het asielzoekercentrum verliet voor een eigen woning. Ali’s leven gaat in een sneltreinvaart.

Kennismaking met Nederland

Als Ali in 2021 op bezoek is bij familie in Nederland, hoort hij dat zijn baan in de Verenigde Arabische Emiraten is opgeheven als gevolg van de coronapandemie. Hij woonde en werkte er als senior tax analyst sinds hij in 2012 was gevlucht vanuit zijn thuisland Syrië. Een plek waar hij nu niet meer naar terug kan vanwege de politieke situatie in het land. Hij besluit in Nederland te blijven en asiel aan te vragen. In het AZC komt hij voor het eerst in contact met Refugee Talent Hub, om vervolgens kennis te maken met Anne-Marie Breuker, Projectmanager FEC bij Rabobank.

Geef vorm aan de wereld om je heen

Anne-Marie: “In onze samenwerking met Refugee Talent Hub kunnen we de visie van Rabobank in daden omzetten. Die visie “Growing a Better World Together” gaat me aan het hart. Ik help graag anderen om het beste uit zichzelf te halen, of zoals we zeggen “Jij wordt beter door mij”. Hier sijpelt de coöperatieve gedachte van Rabobank door. Voor mij is dat een wederkerige relatie. Ik help graag anderen beter maken, net zo goed als ik daar van leer.” Anne-Marie krijgt de hulpvaardigheid van huis uit mee, haar ouders treden vaak naar voren als gastgezin. Voor zowel buitenlandse studenten als vluchtelingen. Voor haar is Rabobank een plaats waar ze haar liefde voor mentoring en hulp bieden een plek kan geven. Dat doet ze via Refugee Talent Hub en het interne mentoring programma voor Diversiteit, gelijkheid en inclusie.

Anne-Marie zag al snel potentie in Ali voor Rabobank. Ze brengt hem in contact met de juiste afdelingen en helpt hem met zijn cv en sollicitatiebrief. “Ik heb veel met Ali gesproken over hoe we in Nederland sollicitatiegesprekken voeren. Specifiek bij Rabobank. Dat gaat veel meer over de persoon áchter het cv dan een overhoring over je loopbaan.” Na de sollicitatieprocedure krijgt Ali een jaarcontract bij Rabobank, wat na zijn promotie wordt omgezet naar een vast contract.

De energie die ik krijg, geef ik graag door

Naast zijn werk als Cost Allocation Specialist zit Ali niet stil. Hij wil zijn kinderen meegeven dat niets vanzelfsprekend is. Je moet er hard voor werken en je schouders eronder zetten. Hij is vrijwilliger bij de kinderboerderij in zijn woonplaats. “Het is voor mij de perfecte combinatie om iets bij te dragen aan de buurt, met nieuwe mensen in contact te komen en de Nederlandse taal te leren.”

Ali helpt eveneens op de school van zijn kinderen. “Je kunt zelf de wereld om je heen vormgeven. Ik doe dat samen met mijn kinderen. Zij vertalen nu Nederlandse berichten naar het Arabisch, waarna ik het weer naar Engels vertaal voor andere ouders. Zo helpen we elkaar.” Voor Ali is het de gewoonste zaak van de wereld om in zijn vrije tijd op de school van zijn kinderen of bij een zorgcentrum in de buurt te zien of hulp nodig is, of om een praatje te maken. “Ik hou er van mensen te ontmoeten en te zien of ik ze kan helpen. Ik geef mensen graag positieve energie.”

Toekomst

Anne-Marie is onder de indruk van de stappen die Ali zet en bewondert zijn doorzettingsvermogen. “Het kan soms overweldigend zijn om iets in de wereld te willen verbeteren. Kleine dingen doen om het stukje wereld om je heen te verbeteren, dat is al zo’n goed begin. Juist die kleine veranderingen kun je vaak beter in je persoonlijke of professionele leven een plek geven.”

En voor Ali? “Ik ben gelukkig met mijn nieuwe start in Nederland en bij Rabobank. Ik ben blij dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Ik ben nu uitgenodigd voor een sessie bij Refugee Talent Hub, om mijn ervaringen te delen en andere deelnemers te helpen. Dat maakt de cirkel rond voor me.”


*Dit artikel is een aangepaste versie van het originele artikel op rabobank.jobs