Meer dan alleen een mentor

De in Jemen geboren Mohammed Al-Rawhani en de bij Sweco werkende Jorrit Kootstra meldden zich beiden aan voor het mentorprogramma van Sweco. De één om zijn kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt te vergroten, de ander om een verschil te willen maken voor een ander. En met succes. Inmiddels heeft Mohammed een uitdagende baan bij ProRail en zijn ze beiden een ervaring en vriendschap rijker.

Jorrit: “Toen ik bij Sweco de mogelijkheid kreeg mentor te worden van een statushouder, greep ik die direct. Ik vind het belangrijk om naast mijn werk en sociale leven ook maatschappelijk een steentje bij te dragen. Zo heb ik jarenlang internationale studenten in Groningen op weg geholpen en deed ik vrijwilligerswerk voor Natuurmonumenten. Naast hulp bieden is het voor mij ook een heel leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en mijn horizon te verbreden.”

Mohammed: “Ik ben gelukkig geprezen met een proactief karakter. Bij de pakken neerzetten zit er voor mij niet in, ik wil juist alle kansen aangrijpen die op mijn pad komen. Het is voor mij belangrijk dat ik onderdeel word van de Nederlandse samenleving. Daarom wilde ik graag meedoen met dit mentorprogramma. Met mijn achtergrond in Urban Planning was dit een uitgelezen kans om een kijkje in de keuken van Sweco en haar werk te krijgen. En natuurlijk om in contact te komen met inhoudelijk gelijkgestemden die mij wegwijs kunnen maken in en op de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Volle kracht vooruit

Een overduidelijke match was aanwezig tussen Mohammed en Jorrit. Niet alleen qua expertise en vakinhoudelijke interesses, ook in hun drijfveren en ‘just do it-mentaliteit’ zien ze veel van zichzelf in de ander terug. Direct bij hun eerste kennismaking kwam dan ook pen en papier tevoorschijn om samen een actieplan te maken op de hulpvraag van Mohammed. Met in de periode daaropvolgend vele koffiemomenten met inhoudelijke experts, reviewsessies op lopende sollicitaties en tips and tricks over de Nederlandse sollicitatiecultuur.

Jorrit: “Mohammed weet wat hij wil, hij is ontzettend gedreven en gaat ervoor. Wat ik voor hem kon betekenen was hem een goed beeld geven van werken aan gebiedsontwikkelingen in Nederland en hem helpen voor te bereiden op sollicitaties. Dit hebben we op een persoonlijke manier samen ingekleurd met grotendeels live ontmoetingen - ondanks dat ik in Groningen woon en Mohammed in Delft. Mohammed heeft mij onlangs zelfs meegenomen om met zijn vrienden echt Jemens te gaan eten.”

Mohammed: “Jorrit heeft als urban planner ervoor gezorgd dat ik de juiste snaar heb kunnen raken. Ook heb ik een dag meegelopen, zijn we langs verschillende projecten gegaan en heb ik het werk van een urban planner in Nederland mogen beleven. Hierdoor heb ik een veel beter beeld gekregen waar de kansen voor mij liggen en hoe het er hieraan toe gaat. En ben ik meer dan ooit overtuigd dat dit het vakgebied is waar ik me in wil ontwikkelen.”

Het allerbelangrijkste voor Mohammed op dit moment het goed beheersen van de Nederlandse taal. Zijn nieuwe werkgever ProRail geeft hem de ruimte om twee dagen per week Nederlandse les te krijgen. “Deze stap is nodig om in de toekomst bij bijvoorbeeld Sweco te kunnen werken. En om mijn ambities waar te kunnen maken. Ooit wil ik een leidende positie in Urban Planning hebben. Het liefst in Nederland. En daarnaast zou ik vrijwilliger willen zijn voor vluchtelingen uit Jemen. Om hen te helpen succesvol te worden in Nederland”, sluit Mohammed al denkend af.

---

Dit artikel is een aangepaste versie van het artikel op de website van Sweco.