Statushouders? Potentiële collega’s!

Op Wereldvluchtelingendag zette het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties haar partnerschap met Refugee Talent Hub in de schijnwerpers door onderstaand artikel te delen.

Als je je eigen land bent ontvlucht en niet terug kunt, moet je ergens anders je thuis maken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het hebben van een baan. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderschrijven we dat volledig. Daarom werken wij als organisatie sinds 2019 samen met Refugee Talent Hub.

Potentiële collega’s

“Alle mensen met een erkende vluchtelingenstatus (‘statushouders’) hebben toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt”, benadrukt Wilma Roozenboom, directeur van Refugee Talent Hub. “Maar dat betekent niet dat iedereen die wil werken ook daadwerkelijk aan het werk is.”

Op dit moment zijn zo’n 80.000 mensen met een vluchtelingenachtergrond op zoek naar een baan. Vaak lopen ze daarbij tegen hindernissen aan, zoals het nog niet beheersen van de Nederlandse taal of het feit dat hun diploma's niet erkend zijn. Ook ontbreekt het hen aan een professioneel netwerk, en spelen uitdagingen waar zij zelf vaak niet veel aan kunnen veranderen een rol. Roozenboom: “Denk hierbij aan de perceptie die werkgevers hebben van jou als kandidaat. Niet elke manager ziet statushouders direct als potentiële collega, maar dat zijn ze wel. Dit zijn professionals die toevallig ergens anders zijn geboren.”

Win-win situatie

Dat is precies de reden dat BZK een partnership met Refugee Talent Hub is aangegaan, beaamt D&I collega Fadoua El-Hamchaoui. “Het mes snijdt aan twee kanten: BZK wil statushouders graag ondersteunen in hun integratie en helpen om van Nederland hun nieuwe thuis te maken. Tegelijkertijd staan we ook open voor nieuw talent en zetten we potentiële talenten graag in voor onze eigen organisatie.”

Ze ziet binnen het departement diverse mogelijkheden, en verwijst onder meer naar het grote aantal openstaande vacatures op het gebied van onder meer IT en financiën. “De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt biedt extra kansen. Het maakt dat wij als organisatie anders naar talent moeten kijken en meer competentiegericht gaan werven.” De manier van werven door Refugee Talent Hub sluit hier goed bij aan, met kleinschalige bijeenkomsten voor vluchtelingen op de werkvloer waarbij de persoonlijke ontmoeting centraal staat.

IT-talent

Één van de afdelingen die onlangs samen met Refugee Talent Hub zo’n bijeenkomst heeft georganiseerd is SSC-ICT. De IT-tak van het ministerie nam afgelopen jaar drie nieuwe collega’s met een vluchtelingenachtergrond aan via het partnerschap.

“Ik was zo blij dat ik bij BZK mocht komen werken,” aldus Zakaria Alqabbani, een Syrische IT-er die sinds vorig jaar werkzaam is bij SSC-ICT als OSB-integratiespecialist. “Mijn werk geeft me onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Ik wil mezelf heel graag verder ontwikkelen en houd van veel uitdaging. Ik heb een begeleider en een taalcoach die mij helpen, en hele fijne collega’s die mij steunen. Iedereen wenst dat ik succesvol ben, dat voelt heel fijn.”

Naast Zakaria startten bij SSC-ICT nog twee collega’s na een meet-and-greet voor IT-professionals: een eerstelijns gebruikersondersteuner en een junior software engineer. Fadoua El-Hamchaoui: “Een succesvolle match dus.” Komend najaar staat er een tweede meet-and-greet bij SSC-ICT op de planning.

Inclusieve werkvloer

Volgens Fadoua sluit het partnerschap met Refugee Talent Hub ook mooi aan bij de ambities rondom diversiteit en inclusie. “De integratie van statushouders is voor ons ook een onderdeel van onze BZK-doelstelling om een diverse en inclusieve organisatie te zijn, oftewel een aantrekkelijke werkgever voor iedereen.”

Dat beaamt ook Refugee Talent Hub directeur Roozenboom: “De overheid is de grootste werkgever van Nederland en nog weinig divers. Wij zijn blij dat we samen, stap voor stap, kunnen werken aan meer kansen voor statushouders binnen het ministerie.”

Lees ook: Andere perspectieven, het verhaal van Zakaria Alqabbani