Werkervaring IT bij ministerie BZK

Per 1 oktober 2018 starten zes vluchtelingen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zij gaan een jaar lang werkervaring opdoen in een IT-functie. Dit traject is opgezet in samenwerking met Refugee Talent Hub. Hoe ziet zo’n traject eruit in de praktijk? Refugee Talent Hub en BZK doen regelmatig verslag.

Per 1 oktober 2018 starten zes vluchtelingen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zij gaan een jaar lang werkervaring opdoen in een IT-functie. Dit traject is opgezet in samenwerking met de Refugee Talent Hub. Hoe ziet zo’n traject eruit in de praktijk? De Refugee Talent Hub en BZK doen regelmatig verslag.

Waarom is BZK eigenlijk zo’n traject gestart?

BZK vindt het belangrijk om vluchtelingen een kans te bieden, het bevordert de integratie en de overheid presteert beter met een inclusieve organisatie. Maar dat is niet alles. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn mensen in de IT ook echt nodig en vluchtelingen kunnen een deel van dit arbeidspotentieel vervullen.

Wat moet je als vluchteling doen om voor een werkervaringsplek in aanmerking te komen?

Het voortraject bestaat uit twee assessments die door Createment worden afgenomen. Je hoeft geen IT-ervaring te hebben, wel passie om met IT aan de slag te gaan en het gewoon heel leuk te vinden. Createment is er in gespecialiseerd om mensen zonder IT-ervaring te begeleiden naar een baan in de IT-sector.

De RTH was aanwezig bij het eerste assessment. Aan het begin werd iedereen gerustgesteld, de lat ligt heel hoog, bijna niemand lukt het om de hele opdracht te maken, dus laat je niet gek maken. Vol goede moed ging iedereen aan de slag en ja, het was heel pittig, maar ook leuk! Behalve de opdracht gaat het ook om hoe snel je nieuwe informatie tot je kunt nemen, of je het begrijpt en hoe makkelijk je je kunt aanpassen aan een nieuwe situatie. Een aantal vluchtelingen zijn doorgegaan naar de volgende ronde. Overigens, als je nu het assessment niet gehaald hebt, wil niet zeggen dat je het met wat extra training op een later moment niet zou kunnen halen. Dus wil je in de IT aan de slag zorg dat je een training gaat volgen, iedereen kreeg in ieder geval tips mee waar deze online te vinden zijn.

Het tweede assessment was nog een stap ingewikkelder. Even snel een herhaling van de vorige keer en daarna aan de slag met de volgende opdracht. Er werd hard gewerkt en aan het eind werd het resultaat gepresenteerd. In korte tijd had iedereen het voor elkaar gekregen om een programma te laten zien. Op dit moment lopen de laatste assessments, heel spannend wie uiteindelijk doorgaan!

Hoe gaat het traject verder?

De geselecteerde 6 vluchtelingen gaan vanaf augustus getraind worden door Createment, zodat ze per 1 oktober aan de slag kunnen bij BZK. Wie het zijn geworden en wat ze precies gaan doen, daarover een volgende keer. Wel is al duidelijk dat deze vluchtelingen een goede toekomst tegemoet gaan, waarbij ze veel kunnen bereiken in de IT-wereld en BZK geweldige werknemers krijgt.