De ‘can do’-mentaliteit van Ctac

Ctac, een Business en Cloud consultancy partner die o.a. Microsoft- en SAP-systemen implementeert, is sinds 2022 partner van Refugee Talent Hub. Karin Megchelsen, Corporate Recruiter, vertelt over hun ervaring met het aannemen van vluchtelingtalent. Wat zijn zij en haar collega’s tegengekomen en welke tips hebben ze voor andere organisaties?

Hoe het begon

Ctac is een ambitieuze organisatie met een enorme drive. Karin vertelt: “Hier zit een mooie club mensen die graag vooruit wil. En we wisten ook dat we meer mensen nodig hadden. Omdat we ervan overtuigd zijn dat een inclusief en divers team leidt tot een succesvollere en meer toekomstgerichte organisatie, was de link met Refugee Talent Hub snel gelegd. Juist deze groep professionals, die vaak niet wordt gezien, vonden we belangrijk om te betrekken bij Ctac.”

Met een plan ‘op een bierviltje’ gingen Karin en haar collega’s aan de slag. “We werken vanuit ons enthousiasme; we doen het gewoon. En dan ervaren we vanzelf wel wat goed gaat en wat beter zou kunnen.”

Diversiteit en inclusie all the way

Dat die ‘can do’ mentaliteit niet alleen iets is wat Ctac zégt dat ze doen, blijkt wel. Is er alleen een unisex toilet en voelen mensen zich daar niet prettig bij? Het wordt geregeld. Is er geen prettige gebedsruimte? Ze gaan direct aan de slag. “Als je diversiteit en inclusie niet op alle vlakken doorvoert, dan laat je wat liggen,” zegt Karin overtuigd. “Het creëren van een werkomgeving waarbij iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, is essentieel. Wij willen dat je je op je gemak voelt hier; of je uit Den Bosch komt of uit Syrië. Je achtergrond is in die zin eigenlijk niet zo relevant.”

Leerzaam proces

“Het is zo leerzaam voor ons,” vervolgt ze. “Je kunt niet anders dan je afvragen: waar lopen mensen met een vluchtelingenachtergrond tegenaan? Wat kunnen wij doen als organisatie om daarin te groeien? Het is daarom cruciaal om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. We willen daar een veilige omgeving voor bieden, zodat iedereen zich prettig voelt bij het geven van feedback. Dat blijft een uitdaging hoor, sommige mensen blijven terughoudend. Dat kan persoonlijk zijn, maar we weten dat een cultuurverschil ook mee kan spelen.”

En de learnings vanuit het proces? Terugkijkend was de zomervakantie wellicht niet het meest handige startmoment, omdat veel collega’s op vakantie waren. Ook werden ze zich bewust van hoe ‘talig’ de organisatie is en hoeveel ongeschreven regels er blijken te zijn. Dat betekent dat collega’s in feite dubbele vertalingen maken, en niet altijd weten hoe ze iets uit moeten leggen. Bijvoorbeeld van Nederlands naar Engels in het hoofd van de ene collega – en van Engels naar Turks in het hoofd van zijn nieuwe collega. Dit kan zorgen voor miscommunicatie of andere verwachtingen. Nadat dit gesignaleerd was, zijn er – geheel in lijn met de can do mentaliteit van Ctac, meteen taaltrainingen Nederlands en Engels georganiseerd.

Tips voor andere organisaties

·        Laat het CV los, en kijk naar drive en ambitie, zo creëer je een duurzamere match tussen organisatie en kandidaat;

·        Neem de tijd voor een goed gesprek met de kandidaten: het is spannend en voor hen hangt er veel vanaf;

·        Organiseer een meewerkdag na een positief eerste gesprek: voor beide kanten een mooie kans om de ander te leren kennen;

·        Wees voorbereid en neem het serieus. Als je nieuwe mensen de juiste aandacht schenkt, kunnen ze sneller productief zijn en voelen zij zich sneller op hun plek.

Win-win

Werken met mensen met een andere achtergrond is een win-win, legt Karin uit. “Als organisatie kun je daardoor alleen maar groeien, verbeteren. En het is zo mooi om iemand te zien opbloeien doordat hij werk gevonden heeft dat bij hem past. En waar onze nieuwe collega’s dankbaarheid uiten, voel ik die ook: want ze doen hun werk gewoon goed!”