Ontmoet: Adel AlBaghdadi

Regelmatig vraagt de Refugee Talent Hub naar ervaringen van vluchtelingtalenten en werkgevers. Zo delen we ervaringen en inspireren we elkaar. Ontmoet vandaag: Adel AlBaghdadi

Een energieke Adel vertelt makkelijk en graag over zijn belevenissen sinds hij in 2015 in Nederland is. Hij is een voormalig vluchteling uit Syrië of zoals hij zelf aangeeft een nieuwkomer of welk label er maar aanhangt, over labels later meer. Zijn droom om diplomaat te worden moest hij opgeven, maar hij is nog steeds een ‘Peace builder’ en gedreven om mensen te laten zien wie vluchtelingen zijn en zich in te zetten voor de maatschappij.

Wie zijn de vluchtelingen?
“In Nederland zijn veel organisaties die zich bezighouden met vluchtelingen. Maar ik merkte al snel dat mensen weinig weten over vluchtelingen, bang zijn voor het onbekende en in het nieuws zie je vaak alleen maar slechte berichten. De moeder van een vriend van mij is lerares op een school, ik ben begonnen om daar te vertellen over het leven in Syrïë en heb zelf een video gemaakt in het vluchtelingencentrum hier in Nederland om te laten zien hoe het leven daar was. Daarna ben ik dit ook bij bedrijven en andere organisaties gaan doen. Elkaar ontmoeten en met elkaar praten is belangrijk, dan pas maak je echt contact en leer je elkaar kennen!”

We Organization
Vanuit de gedachte om elkaar te ontmoeten, om een inclusieve samenleving te bevorderen en xenofobie tegen te gaan heeft Adel ‘We Organization’ opgericht. Deze organisatie heeft verschillende onderdelen. Zo richt ‘We are refugees’ zich er op om in een veilige omgeving over vluchtelingen te praten en te werken aan bewustzijn. Een ander onderdeel, ‘We the elderly’, organiseert culturele activiteiten voor Nederlandse ouderen in verzorgingstehuizen en houdt ‘We the Labels’ zich bezig om negatieve labels om te buigen door middel van storytelling. Adel heeft hier zijn Tedx Talk Beyond Labels over gegeven. En verder worden vluchtelingen geholpen die ondernemer willen worden met bijvoorbeeld het maken van een businessmodel en worden via ‘Geen woorden, maar daden’ ambachtslieden die hun vak in de praktijk hebben geleerd geholpen bij het vinden van een baan. Heel veel ambities en plannen voor deze jonge organisatie.

Labels
Waar loop je in de praktijk tegenaan? “Ik heb het gevoel dat ik mezelf altijd eerst moet bewijzen. Ja, ik heb een vluchtelingachtergrond, maar ik heb ook een leven achter mij met scholing en een sociaal leven.
Ik ben dus meer dan alleen een vluchteling. En hoe lang blijf je een vluchteling? In het algemeen worden mensen vaak te negatief gelabeld, terwijl iedereen zoveel kanten heeft. Berichtgeving in de media is ook vaak negatief en te eenzijdig. Er is nog een lange weg te gaan, maar die is zeker niet onbereikbaar; als het contact is gemaakt is worden verhoudingen beter.”

Hulp vragen, krijgen en doen
“De Nederlanders vind ik open en tolerant, ze zijn altijd bereid om mensen toe te laten in hun omgeving. Ze willen je helpen, maar daar moet je wel zelf om vragen. Zoals ze in Nederland zeggen: nee heb je, ja kun je krijgen.” Adel (wonend in Rotterdam) en de Rotterdamse mentaliteit lijken in ieder geval goed bij elkaar te passen.

Als laatste heeft Adel advies voor nieuwe nieuwkomers: “begin op dag 1 om te praten en te communiceren met mensen. Dat is hèt geheim om je weg te vinden.”

Voor meer informatie, website We Organization