Ontmoet: Hilal Moursel

Regelmatig vraagt de Refugee Talent Hub naar ervaringen van vluchtelingtalenten en werkgevers. Zo delen we ervaringen en inspireren we elkaar. Ontmoet vandaag: Hilal Moursel

Hilal Moursel is een voormalig vluchting uit Syrie of zoals hij hetzelf noemt een “nieuwkomer.” Hilal is woonachtig in Nederland sinds 2015 , vrijwilliger bij o.a Unicef, Save the Children, deelnemer van een RTH bootcamp bij Booking , tolk bij Wijkplein, maar Hilal is most and farmost een ondernemer, een bevlogen man met dromen en ambities die hij hier in Nederland gaat realiseren. “I am like a gladiator and I will always keep fighting until I succeed”.

Wat is jouw ervaring met de Nederlands arbeidsmarkt?
“Ik geloof zeker dat er werk genoeg is voor alle vreemdelingen hier in Nederland. Echter, het schort in kennis, kennis van Nederlands HR professionals en andere gatekeepers over het opleidingsniveau van mensen zoals ik, over onze kennis en kunde. Als ik nu solliciteer krijg ik vaak hetzelfde diplomatieke antwoord, dank voor je reactie maar we hebben nu niets beschikbaar voor je. Ze weten niet genoeg over van waar we vandaan komen. Er moet meer aandacht komen voor training.”

Wat is het grootste obstakel waar jij en andere nieuwkomers nu tegen aanlopen?
“De media aandacht over nieuwkomers is te eenzijdig en te negatief. Dat geeft een vertekend beeld van nieuwkomers en limiteert ons op de arbeidsmarkt, dit moet echt anders! Er zijn gelukkig namelijk ook veel nieuwkomers die succesvolle ervaringen hebben”

Wat zouden hulp organisaties beter kunnen doen?
“Er zou meer aandacht moeten worden besteed aan training, capaciteit training in het bijzonder. Als ik voor een bepaalde job waar veel vraag naar is meer IT skills nodig heb, leer het me en ik ga het doen. Ook de bootcamp van een halve dag, is te kort. Een programma van een week zou beter werken. Er zouden aparte trainingsprogramma’s moeten komen gericht op bepaalde skills die gewenst zijn.

Wat doen hulp organisaties hier goed?
“Ik heb veel mensen ontmoet die echt willen helpen, vriendelijke en gemotiveerde mensen. Ook is er een groot actief netwerk van nieuwkomers op o.a. facebook waarin adviezen en ervaringen worden uitgewisseld, dit is erg nuttig.”

Wat zijn jouw ambities op dit moment, waar werk je naar toe?
“Ik wil de perceptie over ons als nieuwkomers hier veranderen. Ook zou ik graag ik zou graag een trainingsprogramma willen opzetten (genaamd together) in samenwerking met bijv een Refugee Talent Hub, om zo mensen beter uit te rusten bij het vinden van een baan. Er is een economische revolutie gaande hier in Nederland en ik wil mee voorop lopen samen met mijn initiatief together dat voor alle nieuwkomers zal zijn!

Wat zou je anderen in een soortgelijke situatie mee willen geven?
“Everything is possible. Ga vooral door, geef niet op. We hebben een lange weg afgelegd en ook hier kunnen we onze dromen waarmaken. Blijf dromen en je zult slagen! ”

Meer over Hilal in deze video Talent uit Noordoost Brabant