BNNVARA programma ‘Grenzeloos Talent’

In het BNNVARA-programma Grenzeloos Talent volgt Filemon Wesselink twaalf vluchtelingen die wegens oorlog en geweld huis en haard moesten verlaten. Vanaf 22 augustus is dit programma elke week te zien op NPO3, om 21:45 uur. De Refugee Talent Hub werkte mee aan de totstandkoming van deze programmareeks.

Over het programma
In het BNNVARA-programma Grenzeloos Talent volgt Filemon Wesselink twaalf vluchtelingen die wegens oorlog en geweld hun land van herkomst moesten verlaten. Grenzeloos Talent laat zien hoe deze nieuwkomers met vallen en opstaan toewerken naar een baan in Nederland. Ze voeren gesprekken met mogelijke bedrijven en organisaties, lopen stages en onderzoeken welke stappen ze moeten zetten om uiteindelijk hun droombaan te vinden. Hun diploma’s en ervaring blijken in vele gevallen niet veel waard in Nederland, de taalbarrière zorgt voor moeilijke en soms ook hilarische momenten en het gemis naar het thuis dat ze voor hun reis hadden, zorgt voor een extra ballast op hun weg naar Nederlands succes.

Pre-screening
De Refugee Talent Hub werkte mee aan de totstandkoming van deze reeks. Op woensdag 21 augustus organiseerden wij daarom de pre-screening van de eerste aflevering. In een goed gevuld Ketelhuis in Amsterdam keken statushouders, werknemers, werkgevers en andere partners van de Refugee Talent Hub samen naar de eerste aflevering van deze serie.

Manon van Beek, CEO van TenneT en bestuursvoorzitter van de Refugee Talent Hub, deelde haar ervaringen over het werken met vluchtelingtalenten. We praatten na met de deelnemers van Grenzeloos Talent, wiens verhalen een grote indruk maakten.

Veel potentie
Filemon Wesselink: “Het is ongekend ellendig wat de deelnemers van Grenzeloos Talent allemaal meegemaakt hebben. Maar ik denk wel dat het een fout is dat ze vaak alleen gezien worden als slachtoffer, het zijn bovenal mensen met enorm veel potentie. Wat ik tijdens het draaien van dit programma ontdekt heb, is dat ‘de vluchteling’ waar we het altijd over hebben, helemaal niet bestaat. Het zijn namelijk ook allemaal hele verschillende type mensen, met verschillende achtergronden en verschillende competenties en talenten.” Radio1 Interview met Filemon

De eerste aflevering TV-serie ‘Grenzeloos Talent’ was op 22 augustus te zien op NPO3. Deze wordt opgevolgd door nog 5 afleveringen die komende weken elke donderdag om 21:45 uur te zien zijn. De trailer kan worden bekeken via deze link.
Lees hier de recensie van het NRC over de eerste aflevering.