Vluchtelingtalent

Je bent statushouder en op zoek naar een netwerk en je wilt de kans op een baan vergroten, dan is de Refugee Talent Hub iets voor jou. Als je je inschrijft wordt je in onze database opgenomen. Zo kunnen wij je op de hoogte houden van komende events en je in contact brengen met diverse organisaties. Zo vergroot je je kans op een baan!

Wat doet de Refugee Talent Hub voor mij?

Wij organiseren meet & greets, werksessies, bedrijfsbezoeken, werkervaringstrajecten en nog veel meer. De events worden op deze website aangekondigd en hiervoor kun je je inschrijven. Ook gaan wij met speciale vragen van bedrijven gericht zoeken in onze database, je kunt dus ook voor andere activiteiten uitgenodigd worden. Wij brengen organisaties en vluchtelingtalenten graag in contact met elkaar met een betaalde baan als doel. Vergroot je kans op een baan en schrijf je in!

Inschrijven bij de Refugee Talent Hub is ook een van de tips van Vluchtelingenwerk Nederland om zelf werk te vinden, je leest het op deze pagina.

Wat kan ik verder doen?

Ter voorbereiding op solliciteren en het ontmoeten van werkgevers is het handig om alvast een CV klaar te hebben liggen en om je diploma’s te laten waarderen. Het waarderen van je diploma is nodig om voor werkgevers te kunnen inschatten wat jou diploma betekent in Nederland.

Diplomawaardering aanvragen

Waar je een diplomawaardering voor een buitenlands diploma aanvraagt, hangt af van wat je gaat doen in Nederland:

 • Je gaat hoger onderwijs volgen: De Nederlandse hogeschool of universiteit kan je diploma’s waarderen of voor jou een diplomawaardering aanvragen bij Nuffic. Een vertaling is noodzakelijk als je de documenten niet in het Nederlands, Duits, Engels, Frans of Afrikaans aanlevert. Het kost geld om een diploma te laten vertalen. Het UAF vergoedt deze kosten op basis van 40/60 (60% gift en 40 % lening).
 • Je gaat (beroeps)onderwijs volgen aan een ROC: Het ROC vraagt voor jou een diplomawaardering aan bij het National Reference Point (NRP) van de SBB.
 • Je zoekt werk: Ontvang je een uitkering van het UWV? Dan vraagt het UWV de diplomawaardering aan bij het SBB. Dit is alleen mogelijk als je een ZW-, WAZ-, WAO-, WIA- of WAJONG-uitkering hebt. Ontvang je geen uitkering? Dan kun je voor diplomawaardering terecht bij het Informatiecentrum DiplomaWaardering (IcDW).
 • Nederlandse titel aanvragen. Bij DUO kun je een Nederlandse titel aanvragen op basis van je buitenlandse diploma. Dit kan voor de titels:
  • ingenieur (ing.);
  • baccalaureus (bc.);
  • ingenieur (ir.);
  • meester (mr.);
  • doctorandus (drs.);
  • doctor (dr.).
 • Erkenning diploma gereglementeerde beroepen. Iemand mag alleen een gereglementeerd beroep uitoefenen als hij hiervoor een nationaal diploma heeft gehaald. Voorbeelden van gereglementeerde beroepen zijn leraar, verpleegkundige, advocaat of tolk. Hoe je erkenning van je buitenlandse diploma aanvraagt hangt af van het beroep. Bij Nuffic kun je terecht voor een overzicht vangereglementeerde beroepen.
 • Je weet nog niet weet wat je wilt doen. Dan kun je terecht bij het Informatiecentrum DiplomaWaardering (IcDW).

Lees het verhaal van de Syrische Diana Al Jundi, die het werkervaringstraject bij Rijkswaterstaat volgt.