Ontmoet: Lisette Mattaar

De Refugee Talent Hub interviewt regelmatig partners en vluchtelingtalenten. Onlangs kreeg ik de kans om een kop koffie te drinken met Lisette Mattaar, de directeur van het Humanity House in Den Haag. Het Humanity House en de Refugee Talent Hub werken samen in het kader van de foto expositie ‘Ode aan Talent’ – te zien in het Humanity House van 25 januari tot 11 februari 2019.

Het Humanity House

Het Humanity House is in 2010 opgericht als een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, met steun van de gemeente Den Haag. Lisette Mattaar, directeur van het Humanity House, houdt zich haar hele werkzame leven al bezig met de thematiek van vluchtelingen. Acht jaar geleden  begon ze bij het Humanity House. Toen was het doel vooral om de verhalen van humanitaire hulp te vertellen, en niet per se verhalen van vluchtelingen. Echter: het humanitaire werk van het Internationale Rode Kruis gaat over het helpen van vluchtelingen in landen van crisis. Dan is het een logische keuze om een plek te geven aan  de verhalen van gevluchte mensen. Die plek is het Humanity House.

Het Humanity House is een museum dat de verhalen van vluchtelingen vertelt door je de reis zelf te laten ervaren. Tegen het einde van de reis krijg je de kans om de verhalen te horen van acht vluchtelingen die om verschillende redenen hun toevlucht hebben gezocht. Soms krijg je de kans een van die vluchtelingen persoonlijk te ontmoeten.

Ode aan Talent

Het Humanity House heeft een foyer die ruimte biedt aan actuele tentoonstellingen. Van 25 januari tot 11 februari 2019  hangen hier de foto’s van de winnaars van de fotowedstrijd ‘Ode aan Talent’.  De fotowedstrijd is een initiatief van de Refugee Talent Hub, NRC Handelsblad, OBA en Humanity House. Fotografen met vluchtelingachtergrond werden uitgenodigd om beelden in te sturen met het thema ‘Talent’. Een aantal inzendingen krijgt een voorpublicatie in dagblad NRC. Een jury – met daarin oa vertegenwoordigers van de initiatienemers en de Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg – koos de beste inzendingen. Deze worden gebruikt voor een foto-expositie die eerst in het Humanity House te zien zal zijn en vervolgens op allerlei (publieke en corporate) locaties in het hele land. Alle deelnemers krijgen de kans hun professionele netwerk uit te breiden, onder andere via meeloopdagen met professionele fotografen uit de journalistiek, portretfotografie en corporate communicatie. Op de officiele opening van de fototentoonstelling, op 24 januari, worden de winnaars bekend gemaakt.

Blij verrast door kwaliteit

Lisette over de Refugee Talent Hub: “De manier van werken van de Refugee Talent Hub vind ik erg leuk: concreet en praktisch. Het persoonlijke contact met vluchtelingen is jullie kracht, dat moet je behouden.” Lisette was één van de juryleden en was zeer onder de indruk van de foto-inzendingen: “Ten eerste wil ik graag mijn complimenten geven aan iedereen die heeft meegedaan. De ingezonden foto’s waren echt heel goed en ik moet zeggen dat ik blij verrast was door de kwaliteit. Ik hoop echt dat iedereen die heeft meegedaan, of ze nu wel of niet deel uitmaken van de expositie, dat ze blijven werken met hun passie en interesse voor fotografie. Ik hoop van harte dat ik ze allemaal zie op de 24ste, bij de officiële opening van de fototentoonstelling.”

De naam Humanity House staat voor ‘Huis voor menselijkheid’. Een plek waar ruimte is om het menselijke verhaal achter rampen en conflicten in de wereld te horen, zien en beleven. De fototentoonstelling ‘Ode aan Talent’ is open voor publiek van 25 januari tot 11 februari.