Ontmoet: Nour AlNajjar

De Refugee Talent Hub vraagt de vluchtelingentalenten voortdurend naar hun ervaringen. Vandaag kreeg ik de kans om met de 37-jarige Nour Al Najjar een kopje koffie te drinken.

“Ik wil niet onderschat worden”.

Nour Al Najjar komt uit Aleppo en heeft een bachelor’s degree in Engelse literatuur. Voordat hij Syrië verliet, werkte hij in een dienstencentrum van een bekende communicatieleverancier. Hij is nu vijf jaar in Nederland. Hierheen komen kostte hem veel geld, maar hij vindt dat het de moeite waard was. Sinds 2014 heeft Nour een verblijfsvergunning. Nour gebruikt bij voorkeur de term nieuwkomer om zichzelf te beschrijven.

Hoe is uw ervaring in Nederland tot nu toe geweest?

“De eerste drie jaar in dit land waren verschrikkelijk. Om te beginnen, het aantal Syriërs in Nederland was best  weinig vergeleken met nu, en er waren niet zo veel (of geen) initiatieven van bedrijven om vluchtelingentalenten te helpen, of zelfs maar met ons te communiceren. Toen het aantal vluchtelingen drastisch toenam, begonnen veel bedrijven initiatieven te nemen om mensen zoals ik te helpen. Ook individuen raakten geïnteresseerd om te helpen”.

Refugee Talent Hub

Nour heeft deelgenomen aan de activiteiten van de Refugee Talent Hub. “De Refugee Talent Hub probeert echt iets te veranderen, ze zijn serieus bezig met hun zaak en proberen ons zichtbaar te helpen. Ik heb bijvoorbeeld meerdere evenementen met Refugee Talent Hub bijgewoond, zoals een Booking.com-evenement, het LinkedIn-evenement bij Microsoft en het Schipholprogramma. Hierdoor kon ik meer mensen ontmoeten en in contact komen met mensen die echt bereid zijn om te helpen”.

Nour had niet veel verwachtingen toen hij voor het eerst bij Refugee Talent Hub kwam werken. Hij houdt van hard werken en zelf op zoek gaan naar werk, en hij zag de Refugee Talent Hub meer als een deuropening naar connecties, een middel om iemand te vinden die hem kan helpen bij het vinden van een baan.

 

Het effect van de media

Nour legde mij uit hoe – in zijn ogen – de media een belangrijke rol hebben gespeeld in de verandering die tussen 2013 en nu heeft plaatsgevonden. De eerste jaren was er geen aandacht voor Syrische vluchtelingen, maar de media hielp om het licht te laten schijnen op het feit dat er veel Syriërs zijn die eigenlijk goed opgeleid zijn met de juiste werkervaring. Plotseling was het niet meer schokkend om een goed opgeleide Syriërs te zien.

 

 

Zeldzame kansen

Terwijl het gesprek verder ging, vertelde Nour me over de realiteit van een vluchtelingentalent: “Ik bezoek dagelijks websites van bedrijven, ik solliciteer naar allerlei soorten banen in de hoop iets te krijgen, maar ik krijg van niemand antwoord. Als ik mijzelf in de schoenen van de HR-afdelingen van bedrijven plaats, begrijp ik het volledig: je krijgt het CV van iemand die is afgestudeerd aan een onbekende universiteit, in onbekende bedrijven heeft gewerkt, de taal niet goed spreekt; dus waarom zou ik me als werkgever met zo iemand bezighouden? Hierdoor krijgen we als nieuwkomers zelden de kans om zelfs maar geïnterviewd te worden”.

 

Connecties hebben brengt je ver

“Het belangrijkste doel voor mij op dit moment is het vinden van een passende baan voor mijzelf. Ik wil niet onderschat worden en ik kan zoveel doen als ik eenmaal de kans krijg. Ook werk ik met VluchtelingenWerk als vrijwilliger en geloof ik dat er in Nederland genoeg vacatures zijn om mensen in dienst te nemen. Mijn tip voor andere vluchtelingentalenten is om te netwerken met anderen. Want als je connecties hebt, kom je ver. Ook raad ik de talenten aan om bijeenkomsten van de Refugee Talent Hub of andere organisaties te bezoeken. Want als mensen je persoonlijk zien, zijn ze meer bereid om je een kans te geven.

 

Meer blogs vind je hier.