Ontmoet: Rahel en Abdulhadi, Azure Academy

Tijdens de Azure Academy van Microsoft worden achttien vluchtelingen in 24 weken klaargestoomd voor een carrière in de ICT. Deze maand starten de deelnemers met hun stages bij verschillende partners van Microsoft. Dat betekent dat de eindstreep van de Academy in zicht is. Een goed moment om eens te checken: Zijn ze er klaar voor?

De Academy is opgezet in samenwerking met Microsoft, ITPH, de Refugee Talent Hub, en de Johan Cruijff Arena, maar vanaf volgende maand raken ook verschillende partners van Microsoft betrokken bij het traject. Onder andere Macaw, HSO, Fujitsu, OGD, Solvinity, maar ook bedrijven als KLM en Albert Heijn doen mee. Stuk voor stuk prachtige organisaties. Bij elk van hun starten de komende tijd één of meerdere statushouders die deelnemen aan de Azure Academy. We spreken twee van hen.

Abdulhadi Bakhash (41) woont sinds 5 jaar in Nederland en werkte in Syrië meer dan tien jaar als IT Division Manager. Ondanks zijn ruime ervaring lukte het hem in Nederland niet om een baan te vinden. Zelfs het vinden van een stage was een moeilijke taak. Toen zag hij de aankondiging van de Microsoft Azure Academy.

“Ik ben een IT-jongen, dus als ik iets van Microsoft zie, ga ik stralen.”

Abdulhadi (41) tijdens de Azure Academy

Ook Rahel Gebremichael (28) had passie voor IT, maar in tegenstelling tot Abdulhadi had zij juist weinig ervaring. Ze vertelt over het moment dat haar passie voor IT werd aangewakkerd:

“In Eritrea hadden we vroeger computers thuis. Iemand kwam een keer een computer bij ons thuis repareren en ik dacht: Wow! Heel gaaf. Dat zou heel mooi zijn. Als ik dat zou kunnen doen.”

Voordat Rahel startte met de Azure Academy deed ze ervaring op in online marketing. Daar merkte ze dat ze veel dingen op het gebied van IT nog niet wist. Daarom schreef ze zich via de Refugee Talent Hub in voor een workshop bij Microsoft en werd geïnspireerd om zich aan te melden voor de Azure Academy.

“Ik vond werken met IT altijd al heel gaaf en interessant, maar ik heb het nooit durven doen: in de IT studeren. Vroeger was het meestal iets voor mannen. Mannen kunnen dit eigenlijk het beste doen. Dat dacht ik eigenlijk heel lang. Bij Microsoft werkt ook een vrouw en zij is Azure Architect. Zij vertelde dat vrouwen heel goed in de IT kunnen werken. Zij is een beetje mijn voorbeeld.”

Rahel (28) tijdens de Azure Academy

Tijdens de cursus ervaren de deelnemers ook moeilijkheden. De niveauverschillen onderling zijn groot, waardoor het voor sommige deelnemers niet snel genoeg en voor andere juist te snel gaat. Dat is volgens Rahel ‘wel een beetje een uitdaging’. Een voordeel aan de niveauverschillen is dat de deelnemers elkaar ook kunnen helpen. Rahel kijkt ernaar uit om ervaring op te doen in de praktijk. “Dat zou mij helpen om zelfverzekerder te zijn. Het is beter dan alleen weten of je geslaagd bent voor een examen of niet.”

Ook Abdulhadi kijkt ernaar uit praktijkervaring op te doen. In de eerste weken van de cursus krijgen de deelnemers vooral theoretische training. “Dat was echt saai” zegt Abdulhadi. “Gelukkig krijgen we nu trainingen die praktischer zijn en starten we binnenkort met een stage.”

En dan nu de hamvraag: Hoe schatten de deelnemers hun kansen in na de afsluiting van de Azure Academy? Volgens Abdulhadi heb je een grotere kans om een baan te vinden met behulp van Microsoft:

“Soms krijg je de kans om een sollicitatiegesprek te doen bij één van de partners van Microsoft. Binnenkort heb ik een gesprek, waarbij er een goede kans bestaat dat ik een stage mag beginnen. Dit bedrijf is perfect, want het combineert Azure Administrator met Energy.”

Rahel heeft er ook vertrouwen in:

 “Ik denk dat ik na de cursus wel een baan ga vinden. Misschien niet in Azure Administration, maar ik heb ook qua zelfontwikkeling veel geleerd in deze cursus. Bijvoorbeeld scrum en hoe je met moeilijke mensen om kunt gaan tijdens je werk. Ook Microsoft Office. Dat is de basis en gebruik je in elk werk. Ik ben heel blij dat ik dit heb geleerd bij de cursus.”